Ko uzima "dosije" Srbija?

Brisel -- Evropska narodna partija i nakon Dejvida Mekalistera želi da zadrži poziciju izvestioca za Srbiju. Kao naslednik se pominje Slovak Vladimir Bilčik.

Izvor: Tanjug
Podeli
sashk0/Depositphotos/Ilustracija
sashk0/Depositphotos/Ilustracija

Već je poznato da će slovenačka poslanica Tanja Fajon zamenti Eduarda Kukana na čelu Parlementarnog odbora za saradnju sa Srbijom, a posle nekoliko sastanaka predstavnika političkih grupa u Evropskom parlamentu još nije došlo do konačne odluke o tome ko će biti novi izvestioci za zemlje u procesu pristupanja EU.

Prema proceduri najjače parlamentarne grupacije mogu prve da biraju zemlju za koju će da budu zadužene. Prvobitne informacije su bile da će Socijalisti i Demokrate dati izvestioca za Srbiju i, ili Severnu Makedoniju pošto bi najjača Evropska narodna partija, na osnovu prava prvog izbora, uzela "dosije" Turske.

Posle nekoliko sastanaka predstavnika političkih grupa u Evropskom parlamentu još nije doneta konačna odluke o tome ko će biti novi izvestioci za zemlje u procesu pristupanja EU.

Poslednje informacije ipak ukazuju da je prioritet Evropske narodne partije da i nakon Dejvida Mekalistera zadrži poziciju izvestioca za Srbiju. U tom kontekstu nezvanično se pominje ime slovačkog političara i predavača Vladimira Bilčika.

Bilčiku je ovo prvi mandat na mestu poslanika Evropskog parlamenta. Prethodno je bio na čelu EU programa Slovačkog udruženja za spoljnu politiku i držao predavanja o evropskim integracijima i međunarodnim odnosima na Univerzitetu u Bratislavi.

Pored mogućnosti da Evropska narodna partija ponovo bude zadužena za Srbiju u Evropskom parlamentu, procenjuje se da će socijaldemokrate dobiti mesto izvestioca za Tursku i Crnu Goru, liberali za Severnu Makeoniju, a Zeleni za Kosovo.

strana 1 od 12 idi na stranu