EU neće žrtvovati Iran zbog Amerikanaca

Iranski nuklearni sporazum ne sme da bude žrtvovan kao deo bilo kakvih poteza SAD na izgradnji novog i šireg sigurnosnog sporazuma s Teheranom.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2019.

11:57

EU neće žrtvovati Iran zbog Amerikanaca
Foto: Getty images/Dan Kitwood / Staff

To je poručila šefica spoljne politike EU Federika Mogerini.

Predsednik Donald Tramp izjavio je ove sedmice da postoji "zaista dobra šansa" da dođe do susreta sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem kako bi razgovarali o rastućim tenzijama, iako Rohani želi da američke sankcije budu ukinute pre takvog razgovora, prenosi AP.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da pakt usmeren na suzbijanje iranskih nuklearnih ambicija predstavlja multinacionalni sporazum sadržan u rezoluciji Saveta bezbednosti UN i da kao takav mora biti sačuvan.

Federika Mogerini kaže da će EU biti tu i podržati i svaki drugi „dodatni rad“ koji poštuje nuklearni sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: