Dodik: Komšić se poigrao

Milorad Dodik izjavio je da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za sastanak savetnika kabineta članova Predsedništva BiH o približavanju stavova o ANP.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Moji ljudi se neće sastajati s njima. Ako neko sada želi da uvuče Amerikance u sve ovo, ja to odbijam i mi u tome nećemo učestvovati. Željko Komšić je kao predsedavajući zakazao sednicu o tom godišnjem planu pre sednice o imenovanju mandatara tvrdeći da neće dati saglasnost na mandatara ukoliko se ne usvoji Godišnjem nacionalnom programu za NATO (ANP)."

Poručio je da se Komšić ovog puta, kako je rekao, poigrao.

"Ali to je njegovo pravo. Ja ću biti na obe sednice, odnosno na toj sednici i na vanrednoj koju ću zatražiti kao srpski član Predsedništva. Sačekaćemo da istekne 30 dana od sporazuma i onda imamo razne mehanizme", kazao je Dodik nakon susreta s ambasadorom Rusije Petrom Ivancovom.

"Narod je izabrao i mi samo treba da konstituišemo vlast. ANP je izmišljena stvar od bošnjačke političke elite kako bi se spriječilo formiranje zajedničkih institucija. Oni su od početka znali za odluku NSRS. Ja ću se toga držati. Kako drukčije tumačiti činjenicu da to nije učinilo Vijeće ministara BiH iako je moglo", naglasio je on.

Dodik je rekao da će, ako mandatar ne bude imenovan nakon isteka sporazuma SDA-SNSD-HDZ, određena rešenja predložiti NSRS.

"U Ustavu stoji da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Neću dozvoliti da se opstruiše volja srpskog naroda", podvukao je Dodik.

Upitan koliko će trajati formiranje vlasti na državnom nivou, rekao je da nije prorok.

"Neko je odlučio da opstruiše izbornu volju srpskog naroda, a koliko vidim i hrvatskog. To sam video kada na dnevni red sednice Predsedništva BiH nije stavljena tačka o imenovanju mandatara. Uglavnom, NSRS će imati odredjene predloge prema FBiH kada istekne sporazum o formiranju Saveta ministara BiH", kazao je Dodik.

strana 1 od 182 idi na stranu