Pakistan proterao indijskog ambasadora, suspendovana trgovina sa Indijom

Pakistanske vlasti saopštile su da proteruju indijskog ambasadora i da će suspendovati bilateralnu trgovinu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/SAOOD REHMAN
EPA-EFE/SAOOD REHMAN

Pročitajte još:

Indija usvojila Zakon: Kašmiru se oduzima status savezne države Prva žrtva u Kašmiru, poginuo demonstrant

To se događa dva dana posle odluke indijskih vlasti da ukinu ustavnu autonomiju dela Kašmira, područja oko kojega se spore te dve zemlje.

"Opozvaćemo svog ambasadora u Nju Delhiju i poslati njihovog nazad", izjavio je šef pakistanske diplomatije šah Mehmud Kureši i dodao da je vlada u Islamabadu odlučila da suspenduje trgovinu sa Indijom.

Kureši je prethodno odbacio odluku indijske vlade o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, ocenjujući da to predstavlja kršenje rezolucije UN.

Indija i Pakistan, dve nuklearne sile, vodile su tri rata od 1947. godine kada su postale nezavisne od britanske imperije. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dve zemlje dele, ali na čiju celinu obe smatraju da polažu prava.

Indijske hinduističke nacionalističke vlasti donele su predsedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koji je bilo garantovan indijskim Ustavom.

Predsednički ukaz odmah stupa na snagu i zameniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370. Taj član indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Indijskom parlamentu je takođe predstavljen predlog zakona o podeli tog područja. Ladak, istočni deo sa budističkim većinom će biti razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na severu, će izgubiti status federativne države i dobiti status "teritorije Unije". To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikakvu autonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu