Krvavi protesti u Sudanu: Demonstrante ubijaju bojevom municijom

Kairo -- Najmanje četiri demonstranta ubijena su u Sudanu bojevom municijom u vreme masovnih protesta u Kartumu i drugim gradovima.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/MARWAN ALI
EPA-EFE/MARWAN ALI

Demonstranti su ubijeni usled nasilja bezbednosnih snaga nad učesnicima prodemokratskih demonstracija, saopštili su aktivisti.

Ubistva su se dogodila u gradu Omdurmanu, naveo je Komitet sudanskih lekara, deo koalicije na čelu protesta koji su u aprilu doveli do zbacivanja s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira.

Na današnjim protestnim šetnjama traženo je privođenje pravdi odgovornih za ubistva najmanje šest osoba, među kojima je četvoro studenata, počinjena od strane bezbednosnih snaga tokom studentskih demonstracija u ponedeljak.

Pregovori vladajućeg vojnog saveta i lidera protesta u cilju postizanja sporazuma o podeli vlasti treba da budu nastavljeni kasnije danas, saopštila je koalicija koja predvodi demonstracije. Dve strane je trebalo da se sastanu u utorak, ali su pregovori odloženi posle ubistava na studentskom protestu.

Lideri protesta i vojna vlast postigli su u julu načelni dogovor o podeli vlasti, ali su ostali podeljeni po brojnim važnim pitanjima, među kojima je da li vojni komandanti treba da uživaju imunitet od gonjenja zbog nasilja nad demonstrantima.

strana 1 od 518 idi na stranu