Otvaranje EI u Minsku: Vučić nije prisustvovao, Dodik demonstrativno napustio ložu

Na otvaranju EI predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prisustvovao zbog učešća tzv. Kosova. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je ložu.

Izvor: B92

Subota, 22.06.2019.

12:00

Otvaranje EI u Minsku: Vučić nije prisustvovao, Dodik demonstrativno napustio ložu
Foto: Tanjug/ Instagram "buducnostsrbijeav"/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas žaljenje što nije mogao, zbog učešća tzv. Kosova, da prisustvuje svečanom otvaranju Evropskih igara (EI) u Minsku, dodajući da mu je bilo teško, ali da je morao da postupi kao predsednik Srbije.

Vučić je rekao da mu je žeo što je njegov izostanak na svečanosti u Minsku bio važna vest u ruskim medijima, umesto da to bude razgovor sa ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevim.

“Bilo je mi mnogo teško da domaćinu, predsedniku Belorusije, Lukašenku moram da kažem da neću prisustvovati svečanosti, jer znam koliko se trudio I koliko je napravio. On je, pored sebe, na svečanosti, s jedne strane stavio Medvedeva, a s druge hteo da stavi mene.

To je velika čast. Rekao mi je i da ne ide na stadion bez mene. Bilo mi je teško što mi se činilo da kod tako čvrstog čoveka skoro da sam video suzu kada sam rekao da ne možemo da prisustvujemo“, objasnio je on.

Podvukao je da je morao da postupi kao predsednik Srbije, te dodao da je Lukašenko bio tioliko fer i korektan i da je vodio računa o zastavi Kosova, da je gde god su mogli, gde nije bila inspekcija Međunarodnog olimpijskog komiteta, izostavili kosovsku zastavu, a nisu smestili u glavnu loži Hašima Tačija.

„Vodili su računa o nama, i žao mi je što sam razočarao beloruskog domaćina, ali nisam imao izbora“, rekao je Vučić.

Kazao je da ne želi da se hvalim ovim, i da mrzi takvo sticanje poena.

"Ovo ne bih ni rekao da nisu ruski mediji objavili da nismo prisustvovali. Nikomenismo rekli, jer smatram da je važno da se sportisti bave sportom, da nema politike“; rekao je on.

Vučić je preneo da je sa ministrom sporta i omladine Vanjom Udovičićem bezbroj puta razgovarao o tome kako se odlučio da igra za Srbiju, pošto mu je deda Italijan, otac Hrvat, a s druge strane ima još neki čudni miks, te je pare dobijao od Italijaa da igra za njih.

„Nije važna nacija već kakvi ste ljudi. Pričali smo i danas o fantastičnim sportistima Hrvatima I drugih nacionalnosti”, istakao je on.

Vučić je, na kraju, sa žaljenjem još jendom ponovio da je morao na ovaj način da postupa.

Dodik napustio ložu

Foto: EPA/Georg Hochmuth
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je prisustvovao otvaranju Evropskih sportskih igara u Minsku, sinoć je demonstrativno, nakratko napustio svečanu ložu u trenutku kada je ispred nje defilovala ekipa sportista sa Kosova.

Prethodno, on je aplauzom pozdravio defile sportista iz BiH i Srbije, kao i reprezentacija svih ostalih zemalja, prenosi Srna.

Dodik je pratio otvaranje ove sportske manifestacije iz prvog reda centralne lože, zajedno sa predsednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom, predsednikom Moldavije Igorom Dodonom i drugim visokim zvanicama. Pre otvaranja Evropskih sportskih igara,

Dodik je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao svečanoj večeri koju je za visoke zvanice priredio predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko. Svečanoj večeri prisustvovali su i Medvedev, Dodon, predsednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič i mnoge druge visoke zvanice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: