Još jedan hladan tuš iz Brisela, Srbija na "stend baju"?

Jedna od glavnih tema koja ovih dana "muči Srbiju" je "evropska mrtva trka" i neizvesnost oko otvaranja novih poglavlja, piše "Blic".

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

07:56

Još jedan hladan tuš iz Brisela, Srbija na
Foto: Depositphotos/Fredex

Prethodnih dana mediji su pisali da bi Srbija mogla da otvori samo jedno ili čak ni jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, a sada je, kako piše dalje "Blic", pod znakom pitanja i sama konferencija na kojoj bi to moglo da se desi.

Za sada nema potvrda ni da će je biti ni da neće, ali sama činjenica da je to nepoznanica po sebi je problematična, ističe list i navodi da već i činejnica da je dinamika pregovora sa EU, odnosno otvaranje jednog poglavlja, "pali crvenu lampicu" nad pitanjem da li je sa evropskim putem Srbije "sve u redu".

"Ako se sve stavi u kontekst prošlonedeljnog Izveštaja o napretku Srbije, koji je pre zabrinjavajuć nego dokument za pohvalu, ali i hladnog rata koji je otvoren na relaciji Srbija - EU nakon tog izveštaja - pitanje da li evrointegracije Srbije na nekakvom 'stend baju' sasvim je legitimno", navodi dalje "Blic".

Vlasti u Srbiji kažu da je sa evropskim putem sve u redu, kao i da je Srbija ispred sebe ima daleko veći problem - Kosovo. "Blic" se tim povodom obratio Evropskom savetu, koji odlučuje o svakom koraku Srbije na evropskom putu, pa i otvaranju poglavlja, a ono što su rekli ne obećava.

Na pitanje "Blica" da li će ovog meseca, kao što je najavljivano, biti održana ministarska konferencija na kojoj Srbija otvara nova poglavlja, koliko njih, i da li postoji mogućnost da se to ipak ne desi, u Evropskom savetu daju kratak odgovor: "Rasprave o poglavljima koje treba otvoriti sa Srbijom su u toku i njihov ishod se ne može prejudicirati u ovoj fazi."

Nameće se utisak i da Srbija, slučajno ili namerno, kao da propušta prilike koje ima, pa je od statusa jedne od dve najperspektivnije zemlje na Zapadnom Balkanu kada je reč o članstvu, došla u situaciju da kako vreme ide, beleži sve slabije učinke na putu evrointegracija ali i, ako je suditi prema premijerkinim rečima, i određenu dozu skepse, ističe "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: