Počelo je: Grčki avioni na letu čuvanja neba S. Makedonije

Sa dva sata preleta kroz vazdušni prostor Severne Makedonije, grčki avioni izvršili prve probne prelete za potrebe čuvanje vazdušnog prostora te države.

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2019.

09:42

Počelo je: Grčki avioni na letu čuvanja neba S. Makedonije
WPA Pool/Pool/Getty images/Ilustracija

Kako prenosiportal Pulsinfo, cilj preleta je provera komunikacije i radarske pokrivenosti makedonskog vazdušnog prostora.

Preleti služe u funkciji pripremanja i ispunjavanja uslova od strane Severne Makedonije kao buduće ravnopravne članice sistema kolektivne bezbednosti NATO-a, saopštilo je makedonsko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, misija "Air Policing" mirovni je program NATO-a koji uključuje korišćenje sistema praćenja vazdušnog prostora i upravljanja sistemom komenda i kontrolu vazduhoplovnih snaga sa adekvatnim snagama i sredstvima za protivvazdušnu odbranu, u cilju zaštite vazdušnog prostora zemalja-članica NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: