Procurili tajni podaci o ruskim satelitima

Podaci o ruskim kosmičkim letelicama, o čijem pravljenju i lansiranju do sada ništa nije saopštavano javnosti, izloženi su na internetu i može im se pristupiti.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

15:46

Procurili tajni podaci o ruskim satelitima
Foto: Gettyimages/Bill Ingalls/NASA

Kompanija koja je proizvela pojedine elemente tih satelita potvrdila je tu informaciju, a objavljivanje podataka je ocenila kao nezakonito, javlja Sputnjik.

Nazive satelita, probnih konstruktorskih radova i preduzeća koja ih realizuju, rokove lansiranja i broj uređaja predstavila je kompanija „Saturn“, koja proizvodi sunčane baterije i akumulatore za ruske kosmičke uređaje. Ta firma je u nadležnosti „Roskosmosa“.

„Saturn“ je potvrdio originalnost objavljenih podataka, koji su saopšteni na stručnoj konferenciji u Krasnodaru tokom februara.

Materijali s te konferencije su objavljeni na jednom od sajtova s ruskim domenom.

„To je nezakonito izloženo. To je bilo određeno saopštenje na konferenciji koje nije trebalo da izađe u javni prostor“, objavio je konstruktor PAO „Saturna“ Sergej Lihonosov.

„Preduzećemo odgovarajuće mere protiv onoga ko je to objavio“, dodao je on.

„Saturn“ je uključen u spisak akcionarskih društava, prema kojima državna korporacija za kosmičku delatnost „Roskosmos“ ostvaruje jedinstvenu državnu politiku. Ta kompanija se nalazi na spisku strateških preduzeća Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: