Procurili tajni podaci o ruskim satelitima

Podaci o ruskim kosmičkim letelicama, o čijem pravljenju i lansiranju do sada ništa nije saopštavano javnosti, izloženi su na internetu i može im se pristupiti.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Gettyimages/Bill Ingalls/NASA
Foto: Gettyimages/Bill Ingalls/NASA

Kompanija koja je proizvela pojedine elemente tih satelita potvrdila je tu informaciju, a objavljivanje podataka je ocenila kao nezakonito, javlja Sputnjik.

Nazive satelita, probnih konstruktorskih radova i preduzeća koja ih realizuju, rokove lansiranja i broj uređaja predstavila je kompanija „Saturn“, koja proizvodi sunčane baterije i akumulatore za ruske kosmičke uređaje. Ta firma je u nadležnosti „Roskosmosa“.

„Saturn“ je potvrdio originalnost objavljenih podataka, koji su saopšteni na stručnoj konferenciji u Krasnodaru tokom februara.

Materijali s te konferencije su objavljeni na jednom od sajtova s ruskim domenom.

„To je nezakonito izloženo. To je bilo određeno saopštenje na konferenciji koje nije trebalo da izađe u javni prostor“, objavio je konstruktor PAO „Saturna“ Sergej Lihonosov.

„Preduzećemo odgovarajuće mere protiv onoga ko je to objavio“, dodao je on.

„Saturn“ je uključen u spisak akcionarskih društava, prema kojima državna korporacija za kosmičku delatnost „Roskosmos“ ostvaruje jedinstvenu državnu politiku. Ta kompanija se nalazi na spisku strateških preduzeća Rusije.

strana 1 od 417 idi na stranu