Upozorenje: Povlačite se iz Bagdada; Kuvajt povećao borbenu gotovost; Kremlj zabrinut

Administracija u Vašingtonu izdala hitnu naredbu koja se odnosi na američko osoblje u Iraku da se odmah povuku.

Izvor: B92, RT

Sreda, 15.05.2019.

10:27

Upozorenje: Povlačite se iz Bagdada; Kuvajt povećao borbenu gotovost; Kremlj zabrinut
Mark Wilson/Staff/Getty images

Takođe, Stejt departent je saopštio i da ova, poslednja, odluka ima veze sa porastom tenzija u Iranu.

Kako prenosi Raša tudej, američka ambasada u Bagdadu je saopštila da ima naređenje da se sve osoblje koje nije "za hitne slučajeve" odmah vrati u SAD.

Taj potez stiže usled podizanja tenzija na relaciji SAD-Irak, ali i zveckanja oružjem između SAD i Irana.

Nekoliko zaposlenih u ambasadi u Bagdadu već je počelo da napušta ambasadu u Bagdadu, kao i zaposleni u američkom konzulatu u Erbilu, prestonici iračkih Kurda.

Raša tudej podseća da je administracija SAD u nedelju upozorila građane da ne idu u Irak, a ako su tamo, da budu "uzdržani" od svega što se dešava. Takođe, suspendovano je i izdavanje viza. Gotovo istovremeno, Kuvajt je doneo odluku da podigne pripravnost vojske na najviši nivo zbog napetosti u regionu, dok iz Kremlja kažu da sa zabrinutošću prate razvoj situacije oko Irana i SAD. Takođe, nemački mediji su preneli, pozivajući se na izvore iz vojske, da se ta zemlja povlači iz učešća u zajedničkim vojnim vežbama s Irakom.

Portparol ministarstva odbrane je potvrdio vest uz napomenu da Nemačka ima indicija da sumnja da bu se tokom tih vežbi mogao dogoditi napad od strane Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: