Australijanci planirali da se pridruže ID, osuđeni na zatvorske kazne

Australijski sud osudio je na sedam godina zatvora vođu grupe muškaraca koji su planirali da otputuju iz Australije na Filipine kako bi se pridružili borcima ID

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/Jan Pietruszka
Depositphotos/Jan Pietruszka

Robert Kerantonio i još četvorica muškaraca prešli su nekih 3.000 kilometara od Melburna do Kernsa u severnom Kvinslendu, gde su prebacili čamac, preneo je Rojters.

Planirali su da otplove do ostrva Mindanao na jugu Filipina da bi se pridružili islamističkim pobunjenicima, ali su uhapšeni pre nego što su napustili Australiju.

Ceo poduhvat je bio loše planiran i predodređen na neuspeh, naveo je u saopštenju sudija Vrhovnog suda pravde Viktorije Majkl Kroučer.

"S obzirom na neprikladan čamac koji je grupa kupila i nedostatak plovidbenog iskustva, teško je zamisliti da bi oni daleko stigli", naveo je on.

Kerantonijeva sedmogodišnja kazna, bez šanse za uslovni otpust pet godina i tri meseca, najduža je zatvorska kazna koju su oni dobili.

"Kao vođa grupe... i kao onaj koji ih je inspirisao da mu se pridruže, Kerantonio snosi mnogo veću moralnu krivicu od njegovih saoptuženih", rekao je Kroučer.

Kerantonio se izjasnio da je kriv za planiranje putovanja na Filipine.

strana 1 od 417 idi na stranu