Maduro upozorava: Neću oklevati da kaznim izdajnike

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upozorio je da neće oklevati da zatvori "izdajnike" i da sudi onima koji su prema njemu odgovorni za neuspelu vojnu pobunu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2019.

09:21

Maduro upozorava: Neću oklevati da kaznim izdajnike
Foto: Tanjug/AP/Boris Vergara

"Neću imati nikakvih oklevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč", rekao je venecuelanski predsednik pred više hiljada pristalica u govoru pred predsedničkom palatom Miraflores u sredu, povodom Praznika rada

U utorak u zoru opozicioni vođa Gvaido, koga oko 50 zemalja priznaje kao prelaznog predsednika, pojavio se na video-snimku okružen vojnicima za koje je rekao da su se pobunili i da su mu se pridružili. Uz njega je bio i istaknuti opozicionar Leopold Lopes, koga su iz kućnog pritvora oslobodili vojnici koji podržavaju Gvaida. Gvaidov poziv na vojnu pobunu izazvao je velike demonstracije podrške, posebno u Karakasu, gde je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbednosti. Međutim, u utorak uveče Maduro je rekao da je osujetio taj pučistički pokušaj. U trenutku kada je pobuna izgubila snagu opozicionar Leopoldo Lopes sklonio se u ambasadi Španije, dok je 27 venecuelanskih vojnika zatražilo azil od brazilske misije u Karakasu. Maduro je takođe rekao da je takozvani državni udar iz Bele kuće organizovao Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa. "Narednih dana pokazaću ko je kovao zaveru i daću dokaze da su to radili da narod zna ko su izdajice i da sud radi svoj posao", rekao je Maduro. Maduro je dodao da "ni meci ni puške neće omogućiti da predsednik marioneta vlada iz predsedničke palate Miraflores" u Karakasu. Gvaidove pristalice su ponovo juče demonstrirale širom Venecule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: