Novi izveštaj Vlade RS Savetu bezbednosti: SDA opstruiše formiranje vlasti na nivou BiH

Vlada RS usvojila je novi izveštaj Savetu bezbednosti UN u kojem je optužila Stranku demokratske akcije za opstrukciju formiranja nove vlasti u BiH.

Izvor: Beta

Utorak, 30.04.2019.

16:34

Novi izveštaj Vlade RS Savetu bezbednosti: SDA opstruiše formiranje vlasti na nivou BiH

"SDA blokira imenovanje novih ministara da bi članove srpske koalicije koja je pobedila na izborima držala dalje od funkcija, čime se prenebregava volja glasača iz RS", navodi se u izveštaju.

Vlada RS je ocenila da "antidemokratska blokada od SDA mora biti okončana, naročito zato što je zaustavila napredak BiH u evropskim integracijama i ekonomskoj reformi".

U izveštaju se, između ostalog, navodi i da RS podržava saradnju BiH sa NATO, ali da se protivi pridruživanju BiH bilo kom vojnom savezu.

"Republika Srpska ima pravo da izražava stavove o tim pitanjima, naročito zato što Ustav BiH Narodnoj skupštini Republike Srpske daje ključnu ulogu u ratifikaciji ugovora", stoji u izveštaju.

Takođe se ističe da "ne postoji veza između integracija u NATO i EU i da BiH ne može da podnese povećanje vojne potrošnje koje bi zahtevalo članstvo u NATO".

Vlada RS je u izveštaju izrazila svoju podršku evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, konstatujući da je "blokada formiranja Saveta ministara od strane SDA zaustavila napredak BiH".

SDA je još optužena za "provokativnu i pravno neutemeljenu inicijativu da ospori ime Republike Srpske".

"Ustav BiH na nekoliko mesta priznaje Republiku Srpsku upravo pod tim imenom, a ništa u njenom imenu nije suprotno konvencijama o ljudskim pravima. Inicijativa SDA je politički destabilizujuća zato što osporava samo postojanje Republike Srpske, čime se udara u srce Dejtonskog sporazuma", navodi se u izveštaju.

Vlada RS dalje je ocenila da je nova odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava 9. januar kao Dan RS, zakonski neutemeljena. U izveštaju se još navodi da institucije BiH "ne ispunjavaju svoju obavezu u pogledu zaštite bezbednosti zemlje", da ne mogu da se izbore sa migrantskom krizom ni sa pretnjom od terorizma. Vlada RS je obrazložila i zbog čega je formirala komisije za istraživanje ratnih stradanja u Sarajevu i Srebrenici.

"Bilo je nužno formirati komisiju za Sarajevo, koja će se baviti istraživanjem stradanja sarajevskih Srba, zato što je Federacija BiH nije osnovala kako je pre mnogo godina naložio Dom za ljudska prava BiH", stoji u izveštaju. Što se tiče formiranja nove Komisije za Srebrenicu, navedeno je da će se ona baviti istraživanjem stradanja svih žrtava u području Srebrenice, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

"Komisija nije pokušaj da se negiraju veliki zločini počinjeni protiv Bošnjaka, niti da se zanemari stradanje Srba, što je bio slučaj u dosadašnjim istraživanjima", stoji u izveštaju.

Vlada RS je na kraju ponovo zatražila okončanje mandata Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: