"Vlasti zabranile Pućdemonu da se kandiduje, žele da ga ućutkaju"

Španske vlasti zabranile su nekadašnjem katalonskom predsedniku Karlesu Pućdemonu da se kandiduje na evropskim izborima 26. maja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2019.

16:13

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je saopštila njegova partija Zajedno za Kataloniju.

Prema navodima te partije, koja je medijima dostavila odluku o zabrani, vlasti žele da "ućutkaju" Pućdemona kao i Tonija Komina i Klaru Ponsati, dvoje pristalica katalonske nezavisnosti koji se, kao i Pućdemon, nalaze u egzilu.

Španska izborna komisija odbila je da komentariše.

Podneske protiv Pućdemonove kandidature predali su konzervativna Narodna partija i liberalni Sijudadanos.

Pućdemon je bio vodeća figura prilikom pokušaja katalonske secesije 2017. i nakon toga je napustio Španiju da bi izbegao sudsko gonjenje. Sada živi u Belgiji.

On se nalazio na čelu liste svoje partije za evropske izbore.

"Cilj je da se u srcu institucije koja predstavlja evropske građane čuje glas one Katalonije koja želi nezavisnu republiku", rekao je nedavno Pućdemon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: