Šest godina od sporazuma koji je ostao "mrtvo slovo na papiru"

Navršeno je šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Ključni deo sporazuma za srpsku stranu bila je ZSO, ali je ona i dalje mrtvo slovo na papiru.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2019.

10:35

Šest godina od sporazuma koji je ostao
Getty Images

Takođe, kako pišu Novosti, nema ni prekora međunarodnih zvaničnika upućenih Prištini zbog neispunjavanja dogovorenog.

Posle kupovine vremena slanjem Ustavnom sudu na procenu da li je sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština u skladu sa kosovskim zakonima i ustavom, prištinski političari su našli nove načine da ovo pitanje skrajnu do daljeg, ističu dalje Večernje novosti.

Najpre su formiranje ZSO uslovili raspuštanjem srpskih paralelnih struktura na KiM, zatim su postavili novi uslov: prvo pravno obavezujući sporazum sa Srbijom, pa ZSO, da bi na kraju stigli do stava: ZSO će se osnovati uporedo s članstvom Kosova u UN.

Saplitanje ZSO prošlog meseca je i zakonski ozvaničeno, jer se u Platformi za dijalog sa Srbijom kaže da na "Kosovu neće biti nekog drugog nivoa vlasti osim lokalnog i centralnog".

Sve ove poruke u Beogradu se tumače tako da Priština zapravo nema nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da to i ne krije. Prvi dogovor od 15 tačaka, podsećaju Novosti, parafirali su 19. aprila 2013. godine tadašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, što su zvaničnici Evropske unije ocenili istorijskim danom. Svoj paraf na dokument stavila je i tadašnja posrednica u dijalogu i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Prema postignutim sporazumima, ZSO treba da bude Zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, a njene glavne nadležnosti su jačanje lokalne demokratije, nadzor razvoja lokalne privrede, u oblasti obrazovanja, primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, koordinisanje urbanog i ruralnog planiranja, usvajanje mera za poboljšanje uslova života povratnika na KiM...

ZSO, kako je propisano, treba da ima svoju skupštinu koju će činiti predstavnici svake opštine, predsednika i potpredsednika, savet, odbor, kancelariju za žalbe.., a finansira se preko doprinosa njenih članica, prihoda od usluga, iz sredstava centralnih vlasti, donacija, kao i iz Republike Srbije.

Na konstantne poruke iz Prištine da Zajednica ne može da ima izvršna ovlašćenja, srpska strana je uvek odgovarala da ZSO koja bi bila prazna ljuštura sa nadležnostima nevladine organizacije, ukazuje nije ni potrebna, jer je ona zamišljena kao krovna institucija koja će objediniti i povezati Srbe na Kosmetu i olakšati im život.

Deo sporazuma koji je trebalo da sprovede srpska strana, a koji se tiče integracije policije na severu u okvir Kosovske policije kao i srpskih sudija u kosovski pravni sistem, postojanja regionalnog komandira policije za četiri opštine na severu, organizacije opštinskih izbora na severu po kosovskim propisima, je ispunjen, a ostalo je da se preciziraju dogovori o energetici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: