Gutereš: Hitno obustaviti vatru u Libiji, ne postoji vojno rešenje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro osudio eskalaciju nasilja oko libijskog glavnog grada Tripolija i pozvao na hitnu obustavu borbi

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2019.

07:30

Gutereš: Hitno obustaviti vatru u Libiji, ne postoji vojno rešenje

Gutereš "podseća da ne postoji vojno rešenje za sukob u Libiji", navodi se u kasno sinoć objavljenom saopštenju portparola generalnog sekretara, Stefana Dižarika.

Generalni sekretar je pozvao sve strane da se odmah uključe u dijalog kako bi se pronašlo političko rešenje krize, dodao je portparol.

Pobunjeničke snage na čelu s komandantom Halifom Haftarom, koje kontrolišu istočni deo Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu na Tripoli.

Jedinice koje podržavaju medjunarodno priznatu Vladu Libije sa sedištem u Tripoliju obećale su da će zauzeti sve oblasti koje je zauzela Haftarova Libijska nacionalna armija.

Prema podacima obe strane, od četvrtka je poginula najmanje 41 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: