Tači i Dačić: Pretnja ili upozorenje?

Beograd/Priština -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nije pretnja kada Srbija kaže da će braniti Srbe na KiM, već upozorenje Prištini da se ne igraju vatrom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / PETRIT PRENAJ
Foto: EPA-EFE / PETRIT PRENAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će Kosovo "na pretnje iz Srbije" odgovoriti vojskom i policijom, kao prava država.

"Kao vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) kažem, Kosovo će direktno odgovoriti na svaku pretnju Srbije. Odgovoriće vojskom i policijom ako Srbije ne prestane s ratnohuškačkom retorikom”, rekao je Tači, izveštava Klan Kosova.

On je naveo da je podela Kosova stara srpska ideja, ali da se to neće dogoditi.

"Beskompromisno ćemo štititi naš integritet i nezavisnost", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, o sporazumu s Beogradom odlučivaće se na referendumu, a potrebna je i dvotrećinska većina u skupštini, odnosno glasovi 80 poslanika.

"Ne verujem da postoji poslanik koji bi glasao protiv pripajanja (Preševske) Doline s Kosovom", rekao je Tači, koji je ideje o međunarodnoj konferenciji o Kosovu i Balkanskoj uniji nazvao opasnim.

To neću dozvoliti, rekao je Tači i naveo da je Kosovo suočeno sa procesom koji je tražila međunarodna zajednica i potrebom Kosova i Srbije za priznavanje i dijalog.

Tači je rekao da jeprotiv međunarodne konferencije o Kosovu - jer to podrazumeva da se i Rusija uključi, i dodao da je dobro što je ta tema zatvorena.

"Otvorena je i ideja o Balkanskoj uniji. To je bila opasna ideja. Za nas važi Evropska unija. Naša budućnost su NATO i EU - ta unija, ali ne i regionalna unija. To je nedopustivo", rekao je Tači.

EPA-EFE/Koca Sulejmanovic
EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nije pretnja kada Srbija kaže da će braniti Srbe na KiM, ukoliko dođe do napada na njih, već upozorenje Prištini da se ne igraju vatrom.

Dačić je tako reagovao na izjavu Hašima Tačija da će "Kosovo na pretnje iz Srbije odgovoriti vojskom i policijom“.

"Nikakve pretnje ne dolaze iz Srbije. Nije pretnja kada Srbija kaže - ako napadnete Srbe, mi ćemo da ih branimo. Šta treba da mu kažemo - slobodno napadnite?"”, rekao je Dačić na pres konferenciji sa šefom diplomatije Granade.

On je istakao da je i međunarodnim predstavnicima rečeno da će, ukoliko KFOR ne garantuje bezbednost, na šta je obavezan po rezoluciji SB UN 12 44, i ako dođe do oružanog napada na Srbe - Srbija braniti Srbe.

"To niko ne može da nam zabrani, jer onda Rezolucija 1244 ne postoji. Ne da ne postoji, nego nije na snazi”, rekao je Dačić.

On je ukazao da ne može da se ne poštuje najvažniji deo te rezolucije, koji govori da su jedine bezbednosne snage KFOR, koji mora da garantuje bezbednost Srba.

Takav stav nije pretnja, već upozorenje da se ne igraju vatrom, podvukao je Dačić.

“Najveća pretnja za njih same su - oni sami”, naglasio je on.

Kako je rekao, pored svega što je Beograd uradio, jedan od najvažnijih faktora koji je doprineo poziciji Beograda su postupci Prištine.

"Oni sami rade na svoju štetu i ja im se ne bih mešao u taj posao, da prave štetu sami sebi", rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da će ukinuti takse kada Tramp pozove na razgovore, Dačić je ironično prokomentarisao: “On je sada neka velika, važna ličnost, pa će ga Tramp pozvati…”.

Kako je rekao, zanimljivo je da niko više ne razmišlja o tome kako će da se dođe do nekog kompromisa, već Priština sada samo razmišlja o tome kako da ukinu takse, a da ne ispadnu glupi.

"Zato su i o doneli platformu, da kažu - sada smo ukinuli takse, jer smo doneli platform. A, tu platformu mogu da okače kao dnevne, zidne novine u skupštini, u hodniku. I to u prizemlju, ili u podrumu”, rekao je Dačić.

On je ponovio da nije dobro sve ono što radi Priština, ali da mogu tako da nastave, jer su na dobrom putu da izgube sve što su uradili i dobili.

"Sad su konačno svi mogli da vide koga su podržavali, i koliko su oni privrženi Zapadu i koliko će da poslušaju Zapad", rekao je Dačić.

Dodao je da lično nema ništa poritv da im EU omogući viznu liberalizaciju, ali da im neće dati, jer i Unija zna da će svi da odu tamo.

"Kad je Kosovo toliko dobro, znam, što im ne daju vize? Podržavaju ih da uđu u Interpol, a ne daju im viznu liberalizaciju…”, rekao je Dačić.

strana 1 od 121 idi na stranu