"Bečka džamija centar džihada"

Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma, upozorio je, u frankfurtskim "Vestima", na bezbednosne rizike u slučaju povratka boraca ID.

Izvor: B92

Subota, 09.03.2019.

13:42

On se osvrnuo na slučaj dve devojke poreklom iz Bosne i Hercegovine, Sabinu Selimović i Samru Kešinović, austrijske državljanke, koje su iz Beča, sa 14 godina, otišle u Siriju da se priključe Islamskoj državi, a sada žele da se posle pet godina vrate u Austriju.

"To više nisu zanesene tinejdžerke, već iskusni borci i brigadiri koji predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju za svaku zapadnu zemlju. Ne zato što su se borile za interese Islamske države, već zato što su aktivni članovi jedne od struja Nusra fronta koji je i dalje vojno aktivan u Siriji, a istovremeno je povezan s nekim obaveštajnim službama", tvrdi Galijašević.

On otkriva malo poznate detalje o tome kako su se ove devojčice uopšte našle na strani džihadista.

“U Austriji živi oko 339.000 muslimana, a većina dolazi upravo sa prostora bivše SFRJ. Otuda i ne čudi to što je u Beču i jedna od najsnažnijih islamskih zajednica, a tu mislim i na niz paradžemata. Sedište najradikalnijih ogranaka ove zajednice dugo godina je bilo u Sedmom okrugu, u džamiji Sahab koja je kasnije služila i kao regrutni centar za upućivanje na ratišta po Bliskom istoku", objasnjio je Galijašević.

Dodaje da je, prema procenama austrijskih bezbednosnih službi, od 320 muslimana koji su se iz ove zemlje priključili Islamskoj državi u Siriji, oko 240 poreklom upravo iz BiH.

"To je 2014. bio ključan povod za pokretanje sveobuhvatne bezbednosne akcije kodnog naziva 'Palmira'. Tada je uhapšeno 17 radikalnih islamista poreklom iz BiH, od kojih su dvojica osuđeni na po 20 godina zatvora. Pritom, obe devojke su bile deo te istrage, ali faktički nikada se nisu nalazile u evidencijama islamista koji su potencijalna bezbednosna pretnja po Austriju", kaže on.

U akciji "Palmira" uhapšen je i osuđen Mirsad Omerović, Ebu Teima, rodom iz Tutina.

Omerović je bio imam bečkog Altun-alem džemata, a zvanično se vodio kao emigrant koji kao nezaposlen prima socijalnu pomoć.

Tajna akcija praćenja trajala je godinu dana i otkrila je ne samo da živi u stanu od 105 kvadrata, da vozi skupocen automobil i ima petoro dece, već i da je glavni akter za vrbovanje džihadista na nemačkom govornom području, a posebno iz redova tinejdžera.

"Prema toj istrazi, on je naloge dobijao direktno od 'kalifa' Bagdadija i austrijskog džihadiste Mohameda M. Dokazi su bili takvi da je osuđen na 20 godina", kaže Galijašević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: