Svet 37

27.04.2024.

23:30

Rat – dan 794: Uništeni su; Žestoke borbe; "Noćna mora" VIDEO

Rat u Ukrajini – 794. dan. Ukrajinski presednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebno najmanje sedam PVO sistema Patriot i pozvao ukrajinske partnere da ne gube vreme kako bi se Rusiji uputio "odlučan signal".

Izvor: B92.net

Rat – dan 794: Uništeni su; Žestoke borbe; "Noćna mora" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska vojska neće skrivati američke tenkove abrams, ali neće ni javno komentarisati kretanje svojih snaga, saopštila je 47. zasebna mehanizovana brigada.

Završeno

22:29

Zaharova upozorava

NATO organizujući vojne vežbe u blizini ruskih granica pokušava da uvuče Moskvu u trku naoružanja i da ruske vojne potencijale "baci u okove", izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

22:28

Kičma oružanih snaga pred slomom: Evo šta će se desiti kada Časov Jar padne

Pre rata ovaj grad je bio samo tačka na mapi. Ali sada je Časov Jar od velike važnosti, prenosi CBC.

Ceo tekst pročitajte ovde.

21:02

"Noćna mora u šumi": Uništeno rusko borbeno vozilo

21:02

Novi snimci sa fronta

20:59

Kijev: Nećemo javno komentarisati kretanje svojih snaga

Ukrajinska vojska neće skrivati američke tenkove abrams, ali neće ni javno komentarisati kretanje svojih snaga, saopštila je 47. zasebna mehanizovana brigada.

''Sigurno nećemo sakriti tenkove abrams. Ali zašto i kuda se kreću ukrajinske oružane snage nije nešto što ćemo javno komentarisati", navodi se u objavi brigade na Telegramu.

Pentagon je odbio da komentariše glasine o povlačenju tenkova abrams sa ratišta i istakao da su isključivo Ukrajinci u poziciji da kažu na koji način koriste svoje tenkove abrams.

20:57

Zelenski: Ruski napad ciljao gasne objekte važne za snabdevanje EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je današnji ruski napad na energetski sektor Ukrajine sa 34 rakete različitih vrsta ciljao gasne objekte važne za snabdevanje Evropske unije.

"Glavna meta bio je energetski sektor, razni industrijski objekti, kako električni, tako i gasni tranzitni objekti", rekao je u Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

On je dodao da su posebno ciljani gasni objekti koji su "ključni za sigurnu dostavu Evropskoj uniji".

20:57

Ruska vojska: U napadu na ukrajinski aerodrom uništen lovac MiG-29

Ruska vojska napala je ukrajinski aerodrom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Raketne snage, artiljerija i bespilotne letelice grupa trupa Oružanih snaga Ruske Federacije uništile su avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na baznom aerodromu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Navodi se i da je eliminisano osam borbenih vozila višecevnih raketnih sistema HIMARS, "vampir" i "grad", kao i lanser sa kontrolnim centrom i radarom za protivvazdušni raketni sistem S-300PS.

Moskva tvrdi da su uništena i dva borbena vozila protivvazdušnih raketnih sistema "havk" i "osa-AKM", dve radarske stanice "pelikan" i "P-18".

"Jedinice grupe ruskih trupa "Jug" oslobodile su naselja Novomihajlovka i Bogdanovka Donjecke Narodne Republike (DNR) i napredovale u dubinu odbrane neprijatelja“, navodi se u saopštenju Moskve.

16:53

Medvedev: Moskva bi mogla da zapleni privatnu američku imovinu u Rusiji

Moskva može da odgovori na bilo kakvu američku konfiskaciju deviznih rezervi Rusije zamrznutih na Zapadu, rekao je visoki bezbednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev.

Kao odgovor Medvedev navodi mogućnosti zaplene imovine, uključujući imovinu i gotovinu američkih građana i investitora u Rusiji.

Predstavnički dom američkog Kongresa ranije je usvojio zakon kojim se Bajdenovoj administraciji dozvoljava da konfiskuje rusku imovinu koja se nalazi u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu.

Kremlj je bi takva odluka bila nezakonito i da bi izazvalo odmazdu.

16:52

Intenzivne borbe u selu Očertine

Rusija je poslala još vojnika u Očeretine u istočnoj Ukrajini kako bi pojačala ofanzivu, ali kijevske snage uglavnom drže selo, saopštava ukrajinska vojska. 

Očekuju da će isporuka američkog oružja preokrenuti tok borbe u ukrajinsku korist, kaže Kijev. 

Ruske trupe su polako napredovale kroz najmanje pola tuceta sela na istočnom frontu otkako su u februaru zauzele Avdejevku, dok su iscrpljene ukrajinske snage davale sve manje artiljerijske zalihe, piše Rojters.

16:52

Moskva: Tokom nedelje izvedeno 35 napada na energetske i vojno-industrijske komplekse Kijeva

Ruske snage su tokom nedelje izvele 35 visoko preciznih udara na energetske objekte i vojno-industrijske komplekse Ukrajine, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

"Kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu ruskim energetskim i industrijskim objektima izvršeno je 35 grupnih udara", navodi se u objavi na Telegramu.

16:51

Zelenski ponovo moli

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je apelovao da se Kijevu što pre isporuči municija za protivvazdušnu odbranu nakon najnovijeg ruskog udara na ukrajinski energetski sektor.

Istakao je da su Ukrajini potrebne dovoljne količine municije za PVO i drugo oružje kako bi zaštitla svoje gradove i stekla prednost na liniji fronta.

"Teror uvek treba da gubi, a svako ko nam pomogne da se suprotstavimo ruskom teroru pravi je branilac života“, naveo je Zelenski.

16:31

Ruska pravoslavna crkva neće pozvati na uskršnje primirje sa Ukrajinom

Ruska pravoslavna crkva više ne pokušava da poziva Ukrajinu na prekid vatre, uključujući i tokom uskršnjeg perioda budući da ukrajinske vlasti to ne cene, rekao je danas potpredsednik Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima RPC Vahtang Kipšidze.

''Ruska pravoslavna crkva je već pozvala na božićno primirje početkom 2023. godine kada je Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao na prekid vatre tokom božićnih bogosluženja, ali taj poduhvat nije naišao na poštovanje od strane ukrajinskih vlasti'', istakao je Kipšidze.

On je dodao da RPC od tada nije pokušavala ništa slično, jer su, kako tvrdi, takve inicijative ''besmislene'', prenosi TASS.

15:31

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu sedmicu

- Jedinice ruske vojne grupacije "Jug" zauzele su sela Novomihalovku i Bogdanovku u Donjeckoj Narodnoj Republici i nastavili sa ofanzivom u dubinu ukrajinske odbrane. Takođe, odbila je i 19 kontranapada ukrajinskih snaga, a tom prilikom likvidirano je preko 3.890 vojnika. Uništena su i četiri tenka, 22 artiljerijske baterije uključujući američki "paladin" i M777.

- Jedinice vojne grupacije "Istok" su za minulu sedmicu poboljšali taktičke položaje i naneli gubitke ukrajinskim brigadama u kojima su snage Kijeva izgubile do 825 vojnika.

- Grupacija "Zapad" je tokom protekle sedmice odbila devet kontranapada ukrajinske vojske i zauzela povoljnije položaje, a tom prilikom likvidirala je 255 ukrajinskih vojnika i uništila 27 artiljerijskih baterija

- Ruska vojska je od 20. do 27. aprila, kao odgovor na pokušaje Kijeva da granatira rusku teritoriju, izvela 35 grupnih napada na ukrajinske vojne, energetske i logističke objekte. U napadima su, između ostalog, korišćene i rakete tipa "kindžal"

- Protekle nedelje se predalo 15 ukrajinskih vojnika

14:57

Napad u Malodjožnu

Ruska vojska napala je položaje ukrajinskih snaga u mestu Malodjožno u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.
 

13:10

Belgija poručila: F-16 stižu do kraja godine

Belgijska savezna vlada potvrdila je mogućnost isporuke prvih borbenih aviona F-16 Ukrajini već ove godine i povećanje pomoći.

"U koordinaciji sa našim saveznicima i koalicionim partnerima F-16, naša zemlja će učiniti sve što je moguće da ubrza isporuku, ako je moguće, do kraja ove godine", rekla je ministarka odbrane Ludivine Dedonder.

Ministarstvo odbrane Belgije će, takođe, iz sopstvenih zaliha snabdevati Ukrajinu raketama za PVO sisteme i izdvojiti 200 miliona evra za učešće u nemačkoj inicijativi za nabavku sistema PVO, prenosi Ukrinform.

12:12

"Ne postoje uslovi za razgovore"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da trenutno ne postoje uslovi za pregovore Rusije i Ukrajine zbog čega se, kako je dodao, nastavlja ruska specijalna vojna operacija.

"Stav predsednika Putina je dobro poznat... poslednji put je o tome govorio tokom razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Ruski stav je da za sada, nema uslova za pregovore, jer je svima dobro poznat stav Ukrajine o neprihvatanju bilo kakvih pregovora", rekao je Peskov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

Komentarišući razloge odbijanja Kijeva da nastavi pregovore u Istanbulu 2022. godine, Peskov je rekao da je to posledica direktnog pritiska Londona.

"Ovo je bio direktan pritisak iz Londona, a sve ostalo je spekulacija “, rekao je Peskov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je 2022. godine ukaz kojim se formalno objavljuje da su nemogući bilo kakvi pregovori Ukrajine sa Putinom, dok je ostavljena mogućnost za razgovore sa nekim sledećim predsednikom Rusije.

11:50

Šojgu: Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a

Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ruska Federacija nikada nije bila pretnja NATO-u. Mi nemamo ni geopolitičke, niti vojne interese da napadnemo države bloka, mi jednostavno štitimo naše ljude na našim istorijskim teritorijama", rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

10:55

Ukrajinski bombarderi uništili ruski tenk

10:17

Nova Kahovka na udaru vojske

Ukrajinska vojska gađala je Novu Kahovku i tom prilikom su poginula dva civila, a dva su ranjena, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

09:29

"Abramsi" se povlače sa fronta

Unian javlja da Ukrajina povlači tenkove "abrams" sa ratišta jer ne mogu da ih zaštite od napada dronova.

08:32

Napadnuto skladište sa municijom
Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište sa municijom na vojnom aerodromu Martinovka u Nikolajevskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev. Lebedev ne isključuje mogućnost da je Kijev planira da sa tog aerodroma pokrene nove napade na ruske regione i Krim.

08:31

Snimci napada u Krasnodarskoj oblasti

08:05

Napad dronova na rusku rafineriju

08:04

Ruski gubici

08:00

Novi napadi na rafinerije, ima povređenih

U ruskim napadima na energetska postrojenja u Ukrajini oštećene su četiri termoelektrane i povređen najmanje jedan radnik, saopštio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

On je na Telegramu naveo da je na meti ruskih napada bio Dnjepropetrovski region u centralnoj Ukrajini, kao i regioni Lavova i Ivano-Frankovsk, prenosi Rojters.

Prema podacima energetskog holdinga koji upravlja termoelektranama, oprema preduzeća je u napadima ozbiljno oštećena.

07:53

Oboreno 66 ukrajinskih dronova

Protivvazdušna odbrana Rusije je tokom noći oborila 66 ukrajinskih dronova iznad Krasnodarskog kraja i dva iznad Krima, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Gubernator Krasnodarskog kraja Venijamin Kondratjev izjavio je prethodno da su ukrajinski dronovi noćas pokušali da napadnu infrastrukturne objekte i rafineriju nafte, a da nema povređenih, prenosi RIA Novosti.

Načelnik Slavjanskog okruga Roman Sinjagovski rekao je da je, nakon napada dronovima na lokalnu rafineriju, oštećena jedinica za destilaciju, a da je požar ugašen.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: