Srbija uputila notu Austriji, Tončev otputovao u Beč

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev očekuje od Austrije da pojača mere bezbednosti srpskih diplomatsko-konzularnih predstavnistava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2019.

16:41

Srbija uputila notu Austriji, Tončev otputovao u Beč
Foto: Thinkstock

On je istakao da to treba uraditi kako bi ubuduće bili sprečeni incidenti kao što je ispisivanje grafita "OVK" na zgradi konzulata u Beču.

"O bezbednosti diplomatsko-konzularnih predstavnistava Srbije u inostranstvu brine zemlja domaćin, u ovom slučaju Austrija. Posle incidenta, jutros je predata nota austrijskom ministarstvu spoljnih poslova. Očekujemo da austrijski nadležni organi u što kraćem vremenskom roku pronađu počinioce ovog dela", naveo je Tončev u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Na zgradi u kojoj se nalazi Konzularno odeljenje Ambasade Srbije u Beču nepoznate osobe ispisale su tokom noći grafit "UČK", što je na albanskom skraćenica za bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK).

Tončev je zbog tog incidenta odmah otputovao u Beč.

On je u izjavi naveo da se "u Beogradu i Srbiji vodi računa o svim stranim predstavništvima" i da Srbija očekuje da to važi i za njene objekte u inostranstvu.

"Što se tiče Albanaca, smatram da ovim pokazaju veliku nervozu i sve veće nezadovoljstvo, jer Srbija očigledno dobro radi svoj posao, posebno na polju spoljno-političkih odnosa, tako da više ne prolaze njihove laži", dodao je Tončev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: