Ruski ekspert: Jedino moguće rešenje za KiM je nemoguće

Balkan se nalazi u dosta tragičnoj situaciji, ali ne zato što tamo navodno vode borbu NATO, Rusija, Turska, Kina, EU, već zato što niko nema jasnu strategiju.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 20.02.2019.

07:45

Ruski ekspert: Jedino moguće rešenje za KiM je nemoguće
Foto: B92

To smatra Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa "Rusija u globalnoj politici", koji je poznat i kao aktivni učesnik Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", na kom redovno učestvuje i predsednik Vladimir Putin. On u intervjuu za Sputnjik objašnjava da je jedan od razloga za probleme regiona — gubljenje evropske perspektive.

"Glavno što se dogodilo su kvalitativne izmene u EU, gde su počele višeslojne krize, i to ne na periferiji već u jezgru. Velike zemlje poput Nemačke, Francuske, Italije, sad i Španije, pogođene su veoma složenim unutrašnjim problemima. Sve ostalo, bilo da je reč o Balkanu ili Ukrajini, očigledno gubi značaj", kaže Lukjanov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, za Balkan niko nije predlagao plan B. "Smatralo se da je aksiom da će proces daljeg širenja biti skoro automatski, ali sve se to ruši. Kao cilj ostaje da će balkanske zemlje ući u EU, ali nisam siguran da je to sada na vidiku. U EU ideja da još nekog prime ne budi nikakav entuzijazam ni u jednoj od velikih evropskih zemalja. A čim nestaje jasna perspektiva budućnosti regiona, pojavljuje se masa onih koji žele da učvrste svoje interese", objašnjava on.

On kaže i da govori pragmatično i da je reč isključivo o njegovom ličnom mišljenju. "Ne pozivam, daleko bilo, da napuštamo Balkan, ali na stvari treba gledati realno: Rusija nema veliki projekat u koji bi mogla da pozove Srbiju, ili recimo Bosnu, i neće ga imati jer se Balkan ne graniči sa Rusijom. Balkan je okružen i delimično ulazi u EU i NATO i to se neće promeniti. EU neće nestati, iako će se menjati. Zato predstava koja je u glavama mnogih u Srbiji da je u toku nekakva bitka između varijanti budućnosti — sa Zapadom ili sa Rusijom — te bitke nema. Postoji nešto drugo: sa ruske strane skup veoma složenih emocija, počev od potpuno iskrenih simpatija koje je potiču iz prošlosti i koje neće iščeznuti, što prirodno povlači za sobom određenu odgovornost Rusije. Ali postoji i neka obuzetost idejom koja je stara oko dvesta godina o ogromnoj važnosti za Rusiju upravo tog dela Evrope, čak ne iz geopolitičkih nego iz nekih misionarskih razloga. To, po mom mišljenju, nema veze sa realnošću. Ukratko, Rusija nigde ne treba da odlazi, ali ona nema projekat za Balkan", kaže Lukjanov.
EPA/EFE Petrit Prenaj
On smatra i da na Balkanu predstoje potresi upravo zato što gubi perspektivu. "Kada perspektiva postepeno nestaje, u samim balkanskim zemljama javljaju se sve te već postojeće unutrašnje protivrečnosti i to će sve izbiti na površinu i pretvoriti se u diskusije o navodno postojećim varijantama kojih zapravo nema. Zato što svi spoljni akteri misle o sebi ili tvrde da misle o dobrobiti balkanskih država, a u stvarnosti je to licemerje", ocenjuje Lukjanov.

Na pitanje kako Srbija, u tom kontekstu, može da reši pitanje Kosova i Metohije, Lukjanov kaže da mnoga rešenja ne deluju trenutno realno:

"Razmena teritorija ili menjanje granica će svakako izazvati lančanu reakciju. Ako ćemo objektivno, mislim da i u Beogradu shvataju da je teško da se Kosovo vrati u sastav Srbije. Ali iako je razmena teritorija ranije bila dosta uobičajena praksa u Evropi i možda i ne bi bila najgora varijanta da se zatvori to pitanje, to bi bio presedan. Kao što je i samo priznanje Kosova od nekih država bilo presedan i otvorilo ogromnu kutiju iz koje je svašta izletelo, ovo je sledeći korak i za Balkan, ali ne samo za Balkan. Pa kako bi u praksi mogao idealno da se reši problem Beograda i Prištine? Tako što EU kaže: vi potpisujete sporazum, a sutradan zvanično ulazite u Uniju, i jedni i drugi. A to u ovom trenutku ne deluje realno."

Konačno rešenje je, kako zaključuje, u sadašnjem opštem kontekstu - nemoguće.

"Reći ću ovako: status kvo može da pogorša stvari. Ne znam koliko je zgodan izraz „sačekati“ jer nisam siguran hoće li vam dozvoliti da sačekate, ali pre bih rekao da u sadašnjoj situaciji ne treba gajiti iluzije da se to pitanje može rešiti. Štaviše, hipotetički, da se nešto dogovori, razmena teritorija ili slično, takav je kontekst da će obavezno i u Srbiji i na Kosovu doći neko ko će reći: to je pogrešno, naterali su nas, obmanuli su nas i samim tim pitanje će opet biti nerešeno — i još će se dodatno pogoršati. Rešenje je nemoguće ne zbog samih odnosa Prištine i Beograda nego zbog okvira u kojima se nalaze, i regionalnih i globalnih."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: