"Abe nominovao Trampa za Nobela na zahtev SAD"

Japanski premijer Šinzo Abe je prošle jeseni nominovao predsednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je vlada SAD od njega to zatražila.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2019.

16:07

Foto: Tanjug/AP

To je objavio japanski list "Asahi šumbun".

zveštaj lista usledilo je nakon što je Tramp u petak objavio da ga je Abe nominovao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Severnom Korejom.

Tramp je tada, na konferenciji za štampu u Beloj kući, rekao da mu je japanski premijer predao "najlepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica, podseća Rojters.

"Asahi šimbun" međutim navodi, pozivajući se na neimenovani izvor japanske vlade, da se americka vlada bila raspitivala za mišljenje japanskog premijera o mogućnosti da on nominuje Trampa za Nobelovu nagradu, nakon junskog samita SAD-Severna Koreja.

Portparol ministarstva spoljnih poslova u Tokiju izjavio je da je to ministarstvo upoznato sa Trampovom izjavom, ali da "bi se suzdržalo od komentarisanja interakcije između dvojice lidera".

Rojters navodi da u Beloj kući nisu odmah mogli da odgovore na zahtev za komentar.

Na stranici Nobelove fondacije navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podneti bilo koja osoba koja ispunjava kriterijume za nominaciju, što uključuje i sadašnje šefove država.

Po pravilima fondacije, imena i druge informacije o neuspelim nominacijama ne smeju se otkriti 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: