Tramp o povlačenju iz Sirije: Vreme je da se drugi bore

Američki predsednik Donald Tramp branio je svoju odluku da povuče američke vojnike iz Sirije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2018.

14:55

Tramp o povlačenju iz Sirije: Vreme je da se drugi bore
Foto: Tanjug/AP

Trampa su kritikovali pojedini republikanci, a saveznici iskazali zabrinutost, ali i neki američki vojni komandanti.

"Da li SAD žele da budu policajac Bliskog istoka, dobijajući zauzvrat ništa osim trošenja dragocenih života i triliona dolara štiteći druge koji, skoro u svim slučajevima, ne cene ono što mi radimo? Da li želimo da budemo tamo zauvek? Došlo je vreme da se drugi konačno bore...", komentarisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

U nizu poruka na Tviteru, američki predsednik je ocenio da odluka da povuče vojsku iz Sirije ne treba da iznenajuđe bilo koga, te da se i sam za to zalagao godinama, podsetivši da je još pre šsest meseci želeo da to i uradi, ali je pristao da američki vojnici ostanu još neko vreme u Siriji, prenosi Rojters.

"Rusija, Iran, Sirija i drugi nisu srećni zbog toga što se SAD povlače s tog terena, uprkos tome što pišu lažne vesti, jer sada će morati da se bore protiv Islamske države i drugih, koje mrze, ali sada bez nas. Gradim daleko najsnažiju vojsku na svetu. Ako nas Islamska država napadne, prokleta je!", upozorio je Tramp.

Tramp je u sredu izjavio da je Islamska država u Siriji pobeđena i najavio povlačenje američke vojske iz te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: