VB: Postignut nacrt sporazuma o Bregzitu

Britanska vlada saopštila je da su se britanski i evropski pregovarači dogovorili o nacrtu sporazuma o budućim odnosima posle Bregzita, preneo je Frans pres.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

19:26

VB: Postignut nacrt sporazuma o Bregzitu
EPA-EFE/ANDY RAIN

Vlada Velike Britanije je dodala da će o tome sutra raspravljati.

"Vlada se sutra sastaje u 14h po lokalnom vremenu da bi razmotrila nacrt sporazuma do kojeg su došle pregovaračke ekipe u Briselu i da bi donela odluke o narednim etapama", navodi se u saopštenju vlade.

Britanski mediji su nešto ranije preneli da su Velika Britanija i Evropska unija (EU) postigle "tehnički dogovor" o Bregzitu i dodali da su britanski ministri pojedinačno večeras pozvani u sedište vlade, pre sednice zakazane za sutra.

Irska televizija RTE javila je da je postignut dogovor kako bi se izbegla tvrda granica između Irske, članice EU, i britanske pokrajine Severne Irske.

To pitanje je do sada bila glavna prepreka u postizanju dogovora o budućim odnosima između Londona i Brisela posle istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, koje stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

Agencija AP prenela je da će sutra u Briselu biti održan i sastanak ambasadora 27 zemalja EU.

Evropska komisija je pre vesti o postizanju tog dogovora obelodanila spisak hitnih mera koje treba preduzeti u slučaju da nema dogovora s Londonom.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je rekao da su te pripreme neophodne jer će povlačenje Velike Britanije "izazvati brojne poremećaje" s dogovorom ili bez dogovora i dodao da su svi u obavezi da pričine "što manju moguću štetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: