Izrael pred prevremenim izborima zbog istrage Netanjahua?

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu mogao bi pozvati na prevremene izbore već naredne nedelje u vreme kada mu preti podizanje optužnice zbog sumnji na korupciju

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je ovih dana izjavio da istrage protiv njega ne utiču na njegovu sposobnost da rukovodi zemljom i da prevremeni izbori nisu neminovni.

Međutim, Asošiejted pres danas navodi da istrage nisu jedina Netanjahuova briga, već da mu se najvažniji ministri prepiru i da se približava rok za donošenje spornog zakona o služenju vojnog roka ultraortodoksnih Jevreja.

Ako bi Netanjahu pozvao na prevremene izbore u ponedeljak, kada počne jesenje zasedanje Kneseta, izraelskog parlamenta, a konačnu odluku doneo u novembru, glasalo bi se početkom 2019, skoro godinu dana ranije nego što je planirano.

Ispitivanja javnog mnjenja, bar za sada pokazuju, da bi Netanjahu izvojevao pobedu i da bi sigurno postao lider koji je najduže bio na čelu Izraela.

Istraga protiv njega uskoro bi, međutim, mogla dovesti do podizanja optužnice.

"Ja radim mnogo i ne skidam oči s mete. Radim ono što je potrebno raditi da se sačuvaju interesi Izraela", rekao je Netanjahu, odbacujući glasine o prevremenim izborima.

On je naveo i da njegova vlada "ulaže napore" da reši koalicionu krizu, uključujući problem sa regrutovanjem ultraortodoksnih Jevreja i da bi bio sretan da traje do novembra naredne godine, kada izbori moraju biti održani po zakonu.

Ukoliko se izbori održe prevremeno i Netanjahu dobije još jedan mandat očekuje se da nova vlada bude slična verskoj, nacionalističkoj koaliciji koju trenutno predvodi, navodi AP.

To bi ga možda zaštitilo od slučajeva korupcije s obzirom da bi se moglo očekivati da će vrhovnom tužiocu biti teže da podnese optužnicu protiv popularnog ponovo izabranog premijera.

Konferencija za novinare koju je Netanjahu održao ove nedelje smatra se zagrevanjem za sezonu izbora.

Uostalom u Izraelu je poslednji put vlada trajala pun mandat 1988. godine. Od tada su izbori gotovo uvek bili prevremeni zbog koalicione krize ili strateškog poteza premijera da uveća šanse za ponovni izbor.

Izraelski zakon ne navodi jasno da li premijer mora da podnese ostavku u slučaju podizanja optužnice protiv njega.

Netanjahu o tome odbija da diskutuje i izražava uverenje da neće biti optužen.

Međutim, njegov ministar finansija Moše Kahlon rekao je da bi premijer morao da se povuče u tom slučaju jer ne može da funkcioniše. Očekuje se da će pozivi da to učini biti sve glasniji bilo izbora ili ne.

strana 1 od 415 idi na stranu