Istragu o nestalom novinaru prati i Erdogan lično

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da lično prati slučaj novinara iz Saudijske Arabije Džamala Kašogija koji je nestao prošle nedelje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GIANLUIGI GUERCIA
EPA-EFE/GIANLUIGI GUERCIA

Ranije danas turski istražitelji su saopštili da smatraju da je poznati saudijski pisac i novinar "Vašington posta" ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. "Verujemo da je to bilo ubistvo sa predumišljajem i da je telo naknadno odneto iz konzulata", rekao je agenciji AP jedan od zvaničnika.

U konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu odbacili su te tvrdnje nazvali ih neosnovanim i dodali da su poslali svoj tim istražitelja kako bi pomogli u istrazi.

Erdogan je novinarima rekao da vlasti "češljaju" sve video-snimke i nadgledaju aerodrom, ali da će sačekati rezultate istrage tužilaštva.

Kašogi koji je živeo u SAD u egzilu nestao je u Istanbulu prošlog utorka prilikom posete konzulatu u koji je došao da bi sredio papire za ženidbu sa verenicom iz Turske, a u konzulatu tvrde da je on napustio rezidenciju.

Kašogi je dugogodišnji novinar, poznat po tome što je pisao kritičke tekstove o saudijskom princu, ali je i kritikovao Saudijsku Arabiju zbog rata u Jemenu i spora sa Kanadom. On je poznat i po intervjuima koje je radio sa liderom Al Kaide Osamom Bin Ladenom i putovanjima sa njim izmedju 1987. i 1995. godine.

Početkom 90-ih on je pokušao da ubedi Bin Ladena da se pomiri sa kraljevskom porodicom Saudijske Arabije i vrati u domovinu, medjutim lider Al Kaide je to odbio.
Kašogi je održavao veze sa saudijskom elitom, uključujući i obaveštajne službe, a pokrenuo je i satelitski medijski kanal Al-Arab u Bahreinu 2015. godine, koji je radio svega 11 sati.

strana 1 od 415 idi na stranu