Zastave AP Vojvodine uz zastave Katalonije

Barselona -- Na demonstracijama u Barseloni povodom Nacionalnog dana Katalonije je pored brojnih katalonskih zastava primećeno više zastava srpske pokrajine Vojvodine i LSV.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

U LSV-u agenciji Beta je potvrđeno da se delegacija te stranke predvođena generalnim sekretarom Bojanom Kostrešom nalazila u Barseloni.

Oni su u glavni grad Katalonije otputovali na poziv partije republikanske levice ERC i sa njima su funkcioneri grupacije Evropske slobodne alijanse (EFA - European Free Alliance) u Evropskom parlamentu, kazali su u LSV-u.

Demonstracije povodom Nacionalnog dana Katalonije Dijade organizovane su u znak podrške političkim zatvorenicima i za priznavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Od 2012. godine, svake godine stotine hiljada građana demonstrira za nezavisnu državu.

Katalonija 1. oktobra želi da odluči o svojoj nezavisnosti, na referendumu, koji je španski Ustavni sud u hitnom postupku proglasio ilegalnim.

I pored oštrog protivljenja opozicije i španske vlade, katalonski parlament u sredu je usvojio zakon neophodan za održavanje referenduma.

Špansko državno tužilaštvo uz pomoć policije nastoji da spreči pripreme za referendum i preti tužbama zbog neposlušnosti, zloupotrebe službenog položaja i trošenja javnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 430 idi na stranu