Merkelova potvrdila: S Trampom i o Kosovu, a granice...

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u Berlinu da je sa američkim predsednikom Donaldom Tampom razgovarala i o dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 28.08.2018.

14:40

Merkelova potvrdila: S Trampom i o Kosovu, a granice...
Foto: Getty Images

Prema njenim rečima, ona i američki predsednik su tom prilikom konstatovali da podržavajusve razgovore koji vode rešenju u odnosima Srbije i Kosova ali da treba biti oprezan da to rešenje ne izazove nestabilnost drugde u regionu.

"Naravno, mi podržavamo sve pregovore koji treba da nas dovedu do cilja, rešenja tog pitanja. Ali, kažemo da je teritorijalni integritet kakav je stvoren i kakav sada postoji takođe važna vrednost. I ja sam to takođe naglasila tokom nedavnih razgovora s premijerima BiH i Crne Gore. Moramo da budemo obazrivi da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugoj teritoriji", rekla je Merkel.

Merkel je rekla da je u subotu postignut neki napredak i da se nada da će biti još razgovara između svih učesnika o ovom pitanju.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, razgovarali su tokom vikenda na Evropskom forumu u Alpbahu i pozvali međunarodnu zajednicu da podrži eventualno rešenje do kojeg bi se došlo u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Merkel je ranije ovog meseca rekla da neće biti promena granica na Balkanu.

U međuvremenu je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova, dok je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Plenković je na konferenciji za novinare s Merkel rekao da je Hrvatska oprezna kad je reč o promeni granica na Balkanu, jer bi to moglo uticati i na druge zemlje u regionu.

"Celo nasleđe bivše Jugoslavije bazirano je na Konferenciji o bivšoj Jugoslaviji i mišljenjima Badinterove komisije, ako se sećate, gde su tadašnje granice bivših republika, a to možemo kasnije videti na primeru Kosova, i pokrajina, te koje treba poštovati", rekao je Plenković.

Prema Baditnterovoj komisiji, međutim, Kosovo je bilo u okviru granica Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: