"Nemačka ima obavezu da traži pravdu za žrtve Holokausta"

Nemački ministar inostranih poslova Heiko Mas je izjavio da njegova zemlja ima "moralnu obavezu" da traži pravdu za žrtve Holokausta.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

21:41

Foto: GettyImages

Njegova izjave došla je nakon što su u utorak ujutru SAD isporučile bivšeg čuvara u nacističkom logoru Jakiva Palija Nemačkoj.

Palij, 95-godišnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Travniki u Drugom svetskom ratu, stigao je u Diseldorf, a lokalne vlasti okruga Varendorf, blizu Minstera, najavile su da bi on mogao da bude u dom za stare u obližnjem Ahlenu.

Nemačko tužilaštvo ranije naznačilo da izgleda da nema dovoljno dokaza da se podigne optužnica za ratni zločin.

Bela kuća saopštila je da je 95-godišnji čuvar deportovan u Nemačku, 14 godina pošto je sudija naložio njegovo proterivanje.

Posle Drugog svetskog rada, Palij je krio svoju umešanost u pokolj Jevreja u koncentracionom logoru Travniki u okupiranoj Poljskoj i dobio dozvolu za ulazak u SAD tvrdnjom da je rat proveo kao seljak i fabrički radnik, preneo je AP.

Sud je Paliju oduzeo državljanstvo 2003. zbog "učešća u delima protiv jevrejskih civila" kao naoružani čuvar u Travniki. Sudija je naložio deportaciju Palija 2004, ali je on nastavio da živi u svojoj kući u Kvinsu zato što nijedna zemlja nije htela da ga primi. Jevrejske zajednice su organizovale proteste kod njegove zgrade s povicima "vaš komšija je nacista".

Prema američkom ministarstvu pravde, Palij je bio u Travniki 1943, iste godine kada je oko 6.000 zatvorenika iz kampova i desetine hiljada drugih iz okupirane Poljske ubijeno. Palij je priznao da je služio u Travniki, ali je negirao da je bio umešan u ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: