Panika u Maleziji: Nestao radioaktivni materijal

U Maleziji potraga za radioaktivnim uređajem koji je nestao iz jednog kamiona ranije ovog meseca.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

07:17

Panika u Maleziji: Nestao radioaktivni materijal
Ilustracija: Getty Images

Nadležni upozoravaju da se u radiografskom aparatu nalazi radioaktivna supstanca koja može izazvati opasnu kontaminaciju ukoliko se s njom nestručno rukuje, prenosi BBC. Takođe, opasnost postoji od toga da ta supstanva padne u pogrešne ruke jer se od nje može napraviti takozvana “prljava bomba”.

Malezijske vlasti potvrdile su da je radiografski aparat nestao, ali tvde nama razloga za brigu i da je sve pod kontrolom.

Kako navodi BBC, ono što je nestalo je predmet koji se zove industrijski radiograf i pripadao je kompaniji koja se bavi testiranjem, merenjem i inspekcijama za naftne, gasne i kompanije koje se bave teškom industrijom.

Ta sprava u sebi sadrži radioaktivni izotop iridium-192, koji može izazvati izloženost radijaciji ili može biti iskorišten za pravljenje oružja, kada se kombinuje s konvencionalnim.

Glavni policijski inspektor Mohamad Fuzi Harun kazao je da sličan incident dogodio i prošle godine i da se od tada ništa ne zna o tada nestalom radioaktivnom uređaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: