Bivši agent CIA tražio od SAD da ga ne isporuče CG

Podgorica -- Nakon što je crnogorsko tužilaštvo zatražilo hapšenje bivšeg operativca CIA Džozefa Asada nekadašnji agent odbacio je te optužbe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/Alex Wong
Foto: Gettyimages/Alex Wong

On je pozvao SAD da odbiju zahtev za njegovo izručenje.

Crna Gora ga optužuje za učešće u pokušaju državnog udara u izbornoj noći.

Asad je, u izjavi objavljenoj preko njegovog advokata, Vinsenta Sitra, saopštio da je u Crnoj Gori bezbednosno savetovao zapadnopolitičkog konsultanta.

"To je lažna kampanja protiv lojalnog Amerikanca, koji nije imao nikakvu ulogu u bilo kakvim zločinima ili državnom udaru u Crnoj Gori", naveo je Asad, piše CdM.me pozivajući se na britanske medije.

On je ocenio da su navodi tužilaštva da je reč o zaveri, zapravo, prava zavera.

"Tvrdnje režima o pokušaju državnog udara su potkopane načinom na koji su rukovodili takozvanim mozgom operacije i dokazima. Osoba koju je režim označio kao vođu i teroristu je puštena iz pritvora", rekao je Asad i dodao da su zaverenici navodno, planirali da koriste oružje, lovačke puške, koje je vlast uništila i da odbrani nije bilo omogućeno da ih ispita.

"Režim je odbio zahtev da pokaže dokaze koji potvrđuju njihove navode i nazvao ih je državnom tajnom", kazao je Asad.

Nakon što je objavljena informacija da Crna Gora traži da Asad bude uhapšen, američki mediji su se izuzetno zainteresovali za njega, a TV Fox ga je intervjuisao.

On je, odgovarajući na pitanje zašto je baš sada "Crna Gora krenula na njega, kazao da misli da je to "zbog seksi reči CIA, zavera, zbog kojih se pravi ogromna medijska pažnja".

"Ako pogledate vrednosti NATO, i pogledate radnje države kao što je Crna Gora, one su kontradiktorne onome što i NATO i ja lično smatramo veoma dragim", rekao je Asad.

Kako je rekao, NATO i američka administracija treba da podrže demokratske vrednosti i ljudska prava, "koja smatramo svetim", i da ne dozvole Crnoj Gori da zatraži ekstradiciju njega niti bilo koga drugog koga vide kao političkog protivnika, a "kako bi utišali glasove koji podržavaju demokratiju".

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije za kontraobaveštajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vreme izbora.

Svet

strana 1 od 453 idi na stranu