"U Iraku i Siriji ima više od 20.000 džihadista"

Islamska država u Siriji i Iraku trenutno broji između 20.000 i 30.000 članova, pokazuje najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

00:23

Getty Images

U izveštaju se navodi i da njihova, ali i Al Kaidina globalna mreža, predstavljaju rastuću pretnju.

Uprkos porazu Islamske države u Iraku i velikom delu Sirije, eksperti navode da su mnogi njeni članovi ostali u tim zemljama, neki i dalje učestvuju u borbama, a neki se kriju.

U izveštaju koji je predstavljen Savetu bezbednosti UN, prenosi AP, navodi se da će najverovatnije smanjena „prikrivena verzija“ jezgra Islamske države opstati u Siriji i Iraku, uz značajnu podršku u Avganistanu, Libiji, jugoistočnoj Aziji i zapadnoj Africi.

Globalna mreža Al Kaide, navode eksperti UN, i dalje opstaje, sa svojim saveznicima u Somaliji, Jemenu, južnoj Aziji i u afričkom regionu Sahel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: