Italijanski ministar: Britanija da uzme "svoje" migrante

Italijanski ministar izjavio da Velika Britanija treba da prihvati 141 migranata koje je preuzeo spasilački brod koji plovi pod zastavom britanske teritorije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

13:21

Italijanski ministar: Britanija da uzme
Ilustracija: Getty Images

Vlada Italije ne dozvoljava brodovima nevladinih organizacija da pristanu u luke te zemlje nakon što je više stotina hiljada ljudi, većinom ekonomskih migranata koji nemaju pravo na azil, stiglo u Italiju tokom poslednjih nekoliko godina.

Ministar saobraćaja Danilo Tonieli je naveo na društvenoj mreži Tviter da Velika Britanija treba da preuzme odgovornost za migrante sa broda "Akvarijus", francuske nevladine organizacije SOS Mediterane.

Brod "Akvarijus" organizacije SOS Mediterane, koji je svojevremeno je izazvao diplomatski spor u Evropi oko imigracije, preuzeo je u petak 141 migranta u vodama kod obale Libije, a većina njih poreklom je iz Somalije i Eritreje.

Italijanski ministar je rekao da je ta akcija spasavanja bila koordinisana sa libijskom obalskom stražom i da je brod sada u vodama Malte.

Prethodna situacija s brodom "Akvarijus" u junu sa stotinama migranata pojačala je tenzije medju članicama EU oko imigracije. "Akvarijus" je danima bio zaglavljen u blizini obale Sicilije sa više od 600 migranata, pošto je Italija i Malta nisu dozvolile brodu da pristane u neku njihovu luku.

Španija je nakon toga prihvatila migrante sa broda te francuske nevladine organizacije.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je ranije da brodovi nevladinih organizacija ne mogu da pristanu u italijanske luke, optuživši ih da su kao "taksi službe" za švercere migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: