Nezapamćeni požari, Švedskoj treba pomoć

Evropska komisija objavila je da će osigurati dodatnu pomoć Švedskoj, koja se bori sa nekontrolisanim požarima koji su zahvatili stotine hektara zemljišta.

Izvor: B92

Subota, 21.07.2018.

17:27

Nezapamćeni požari, Švedskoj treba pomoć
Foto: Tanjug/AP

"Komisija neprekidno radi na osiguranju dodatne pomoći Švedskoj otkako je ta zemlja zatražila od EU pomoć u borbi sa šumskim požarima bez presedana", navela je Komisija u saopštenju.

Uz vazdušnu pomoć koju će pružiti Italija i Francuska, dodatnu potporu ponudiće Nemačka, Litvanija, Poljska i Danska kroz evropski Mehanizam civilne zaštite.

"EU stoji uz švedsku vladu i švedski narod u trenutku kada im to treba", naveo je poverenik za humanitarnu pomoć i krizni menadžment Hristos Stiljanides.

"To je solidarnost na delu. To je ono što naši građani očekuju od Evrope koja štiti", dodao je.

Švedske krizne službe saopštile su u subotu da je broj požara s 80, koliko ih je bilo aktivno u petak uveče, pao na 44 u subotu ujutro.

U petak je čelnik švedske civilne zaštite Dan Eliason opisao stanje u kojem se zemlja našla na udaru brojnih požara kao jednu od najtežih situacija s kojom su se švedske službe civilne zaštite ikada suočile.

"Nećemo biti sposobni ugasiti najveće požare", kazao je Eliason.

"U tim slučajevima spasilačke službe rade na minimaliziranju širenja požara i čekaju dok se vreme ne promeni", dodao je.

Vremenske prognoze predviđaju nekoliko manjih pljuskova tokom noći na nedelju koji bi mogli malo olakšati situaciju, ali grmljavina praćena munjama i jakim vetrom mogla bi pokrenuti nove požare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: