"Srbija pohvaljena za ekstra napor, to je podstrek"

Premijerka Brnabić izjavila u Tbilisiju da je podstrek za vladu što je na globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Tbilisiju Srbija pohvaljena.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

14:25

Foto: Tanjug/Kabinet za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije

Ona je u obraćanju novinarima posle samita rekla da je generalni sekretar Partnerstva za otvorenu upravu pohvalio Srbiju i da se Srbija našla među četiri zemlje, sa Salvadorom, Letonijom i Kanadom kao jedna od retkih "zemalja u svetu koje prave ekstra napor da otvore svoje podatke i da povećaju transparentnost rada svoje uprave".

"U vreme kada svi ostali ili većina njih zatvara svoje podatke, zatvara svoje vlade Srbija je prepoznata kao zemlja koja ih otvara", rekla je premijerka. Ona je dodala da je to veliko priznanje za vladu Srbije, kabinet premijera i tim koji radi na tome i da joj je drago da je to "priznato i prepoznato" i da vlada želi s tim da nastavi.

"Ovo je veliki podstrek za nas", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je na panelu u na samitu u Tbilisiju govorila o tome koliko je Srbija uradila u smislu fokusiranja vlade na svoje građane, promene svesti javne uprave i na republičkom i lokalnom nivou o tome da građani treba da budu centar pažnje vlade, kao i da su tu da pružaju uslugu gra]anima i kroz elektronsku upravu ali i kroz razne druge mehanizme.

Rekla je da je dogovoreno da, kad Srbija bude formirala svoju akademiju za javnu upravu, o čemu je zakon prošao u Skupštini, da će potpisati sporazum o saradnji sa Partnerstvom za otvorenu upravu i da će u budućnosti nastaviti da radi na ovome.

Premijerka je odgovarajući na pitanje novinara na engleskom rekla da ne vidi bolji način od e-vlade da se poveća efikasnost javne službe, transparentnost javnih usluga i da se istovremeno bori protiv korupcije.

Po njenim rečima izazovi u tome nisu baze podataka već promena svesti državne uprave tako da o sebi počnu da misle kao o nekom ko pruža usluge građanima, kao nekom ko je uvek tu za građane, uvek otvoren bez potrebe da se to stalno ponavlja.

Predsednica Vlade Srbije govorila je na petom samitu međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. Rezultate u oblasti otvorene uprave danas su predstavii učesnici iz više od 90 zemalja.

Brnabić je navela da je danas imala priliku da se vidi s premijerom Kirgistana, i još jednom s premijerom Gruzije Mamukom Bahtadzeom s kojim se srela i juče, kao i sa predsednikom Šri Lanke i mnogim drugim zvaničnicima, ocenivši da je uvek dobro da se s njima podeli šta Srbija danas radi i kojim putem ide.

Brnabić je juče razgovarala i sa predsednikom Gruzije Georgijem Margelašvilijem i predsednikom gruzijskog parlamenta Iraklijem Kobakhidzeom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: