Ruski mediji vide samit Putin-Tramp kao korak napred

Ruski mediji su ocenili da je samit Donalda Trampa i Vladimira Putina predstavljao ohrabrujući korak napred, smatrajući da se vođa Kremlja više isticao.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

23:34

Ruski mediji vide samit Putin-Tramp kao korak napred
Foto: Thinkstock

Posle zajedničke konferencije za novinare Trampa i Putina u Helsinkiju ruski mediji su kritikovali američke novinare zbog njihove navodne opsesije ruskim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016. na kojima je Tramp došao na vlast.

"Za mene, to je jedino pitanje koje interesuje američke novinare", rekao je novinar Jegor Kolivanov za NTV, televiziju pod kontrolom Kremlja, prenosi agencija AP.

Novinarka Olga Skabejeva je za televiziju Rasija-1 rekla da je Putin dao uveravanja celom svetu da se Rusi nisu mešali.

Izveštaj te televizije dao je jasnu prednost Putinu, prenoseći duge izvode njegovih izjava na konferenciji za novinare sa kraćim izjavama Trampa, navodi AP.

Iako su opipljivi rezultati sastanka tanki, cela ceremonija i civilizovana atmosfera između dvojice svetskih vođa dobila je znatnu pažnju i protumačena je kao korak napred ka popravljanju loših odnosa između Vašingtona i Moskve.

"Video sam danas dvojicu vođa koji mogu da se slože jedan s drugim", rekao je Konstantin Kosačev, šef Odbora za spoljne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta za televiziju Rusija-1. Portparolka gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko rekla je novinarima da ovaj sastanak igra "veliku ulogu ne samo u prilagođavanju i vraćanju normalnog političkog dijaloga već ima veliki značaj za mir i stabilnost u svetu".

Njihove reakcije su bile slične onome što su ruski mediji javljali nekoliko sati posle sastanka.

Ruske televizije, vebsajtovi i novine, koje su, prema agenciji AP, u velikoj meri naklonjene Kremlju, prikazale su Trampa kao političkog odmetnika koga na nefer način napadaju njegovi sunarodnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: