Koha: Tači neće crvene linije

Predlog platforme Demokratske partije Kosova o dijalogu sa Srbijom ne svidja se predsedniku Kosova Hašimu Tačiju jer ga ograničava u dijalogu, piše Koha.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

09:44

Koha: Tači neće crvene linije
EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Tačiju se posebno ne sviđa deo u kojem su određene crvene linije koje onemogućavaju promene granica, kazali su anonimni izvori dnevnika Koha ditore.

"Pregovaračka pozicija koja je zasnovana na paketu (specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija) Ahtisarija i mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašavanja nezavisnosti vide se kao smetnja za postizanje kompromisa sa Vučićem", rekao je izvor dnevnika.

U međuvremenu kabinet predsednika Kosova, kao ni Vlada nisu se izjasnili oko dokumenta koji je predložila DPK pred sledeći sastanak Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U predlogu platforme DPK, kako su je objavili prištinski mediji, određene su crvene linije o pitanjima o kojima se neće pregovarati sa Srbijom. U predlogu se navodi da Kosovo neće pregovarati o svojoj državnosti, suverenitetu i integritetu.

"Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti. Kosovo neće prihvatiti treći nivo vlasti koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje. Kosovo ne prihvata rešenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu", navedeno je u dokumentu koji je objavila i Koha ditore.

U okviru rasprava i opcija o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu Koha piše da može doći do promena Ustava Kosova, pošto su zahtevi srpske strane izvan paketa Martija Ahtisarija. I Srpska lista traži izmene Ustava i zakona kako bi se oni prilagodili ovlašćenjima koje prema njima treba da ima Zajednica opština sa srpskom većinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: