Šta tačno traže Albanci sa juga Srbije? / VIDEO

Priština i Beograd u dijalog moraju da uključe i politički status Albanaca sa juga Srbije.

Izvor: B92

Subota, 14.07.2018.

21:21

Šta tačno traže Albanci sa juga Srbije? / VIDEO
screenshot/Prva

To se, između ostalog, traži "Političkom deklaracijom" koju je usvojila skupština albanskih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Oni traže reciprocitet, odnosno ista prava koja imaju Srbi sa severa Kosova, kao i da i njih u Briselu zastupaju Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe nisu zadovoljni svojim statusom, kao ni time što se u briselskim pregovorima nigde ne pominju.

“Ja mislim da je krajnje vreme da Priština prihvati zahtev Albanca u Preševskoj dolini da se oni zalažu i angažuju za prava i politički status Albanaca na ovim prostorima u onom nivou ili recipročno političkog statusa Srba na severu Republike Kosova”, rekao je Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca.

Međutim, upravo taj reciprocitet stvara najveću zabunu, te se u Beogradu pitaju: Šta je to što Srbi sa severa Kosova imaju, što bi želeli i Albanci iz Preševske doline?

“Ja ne znam zašto oni sada traže i koji reciprocitet traže s obzirom da je i pored njih i međunarodna zajednica jasno i glasno rekla: opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ni u jednom trenutku nisu meta ili nisu tema za razgovor u Briselu”, naveo je Zoran Stanković.

Osim toga, prava Albanaca nisu ugrožena ni na koji način, jer su primenjene sve preporuke Saveta Evrope, a stopa zaštite albanske nacionalne manjine je jedna od najviših mogućih u Evropi. Stoga ovi zahtevi imaju drugu pozadinu, smatraju analitičari.

“Albanci očigledno pokušavaju da izbegnu obavezu formiranja ZSO. To je toliko prozirno i sa toliko kilometara se vidi da mislim da ima dovoljno vremena da naši državni organi preduzmu određene mere i na ovo adekvatno odgovore i u političkom i u pravno formalnom smislu”, naveo je Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Pojedini za uzrok ovakvih aktivnosti albanskih političara vide i prikupljanje predizbornih poena, jer predstoje izbori za nacionalni Savet Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: