Nađeni nestali dečaci i trener "sa znacima života"

Spasilački timovi na Tajlandu pronašli su 12 dečaka i njihovog trenera fudbala koji su pre devet dana nestali u poplavljenoj pećini.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.07.2018.

18:32

Nađeni nestali dečaci i trener
Foto: Tanjug/AP

To je saopštio guverner provincije Čijang Rai, istakavši da su oni nađeni unutar pećinskog kompleksa "sa znacima života".

"Ronioci tajlandske mornarice pronašli su svih 13 nestalih, i davali su znake života", rekao je novinarima guverner Narongsak Osotanakorn, prenosi Rojters.

Otkako je grupa od 13 članova nestala u pećini Tam Luang, pokrenuti su međunarodni napori potrage za njima.

Dečaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener ušli su u pećinu Tam Luang Nang Non 23. juna.

Oni su nestali nakon završenog treninga, a njihovi bicikli, ruksaci i patike nađeni su ostavljeni ispred pećine.

Ranije danas, ronioci su napredovali u kretanju kroz ključni prolaz unutar te poplavljene pećine na severu Tajlanda.

Tajlandske specijalne jedinice "Foke" saopštile su na svom nalogu na Fejsbuku da su ronioci u nedelju uveče stigli do krivine, gde se prolaz dug jedan kilometar deli na dva pravca.

Cilj ronioca je bio da stignu do peščane komore na višem terenu u pećini, gde su verovali da je grupa na bezbednom, preneo je AP.

Veruje se da su jake kiše, koje su poplavile ključne prolaze, "zarobile" u pećini decu i trenera i onemogućile potragu za njima.

Pored ronioca, spasilački timovi radili su na ispumpavanju vode i preusmeravanju podzemnih voda.

U potragu su se, pored tajlandskih specijalnih jedinica "Foke", uključili britanski stručnjaci za ronjenje u pećinama i američki tim od 30 stručnjaka, ali je gotovo konstantna kiša ometala potragu. Tajlandski premijer zahvalio se međunarodnim stručnjacima i spasiocima koji su pomogli da se pronađe 12 mladih fudbalera i njihov trener koji su nestali u pećini u Tajlandu više od nedelju dana.

U saopštenju iz kancelarije premijera Prajuta Čan-oče izražava se zahvalnost za ogromne napore svih međunarodnih timova koji su došle da pomognu tajlandskim vlastima u spasavanju mladih fudbalera zarobljenih u pećinama u provinciji Čiang Raj.

"Kraljevska tajlandska vlada i tajlandski narod zahvalan je za ovu podršku i saradnju, i želimo članovima fudbalskog tima bezbedan i brz oporavak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: