Protesti i u BiH - blokirani putevi u Banjaluci

U više gradova u Bosni i Hercegovini vozači ponovo su u 17 časova zaustavili vozila na saobraćajnicama u znak protesta zbog poskupljenja goriva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2018.

22:43

Protesti i u BiH - blokirani putevi u Banjaluci
Ilustracija: Thinkstock

Šleper i nekoliko vozila blokirali su kružni tok kod banjalučke Gimnazije, a više automobila blokiralo je i put u Klašnicama prema Prnjavoru i Laktašima.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, najavio je da će blokada saobraćajnica biti nastavljena i narednih dana, ako ne dođe do promene cene goriva.

On je rekao da je za prevoznike i građane prihvatljiva cena od 1,50 do 1,70 konvertibilnih maraka (od 0,77 do 0,87 evra), a da je sve preko toga preskupo.

Ako se s vlastima ne postigne dogovor, najavio je on, protesti će se nastaviti i sledeće sedmice, ali od 7.00 do 8.00 ujutro.

U Sarajevu danas nije bilo zaustavljanja automobila na saobraćajnicama, a veliki broj policajaca bio je na ulicama glavnog grada BiH.

MUP Kantona Sarajevo ranije je najavio da će kažnjavati vozače ako budu zaustavljali saobraćaj.

Protesti su održani i u Gradišci, Prnjavoru i Bijeljini.

Gorivo u BiH je srednom maja poskupelo za deset pfeninga po litri i sada košta oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka, odnosno od 1,16 do 1,22 evra po litri.

Gorivo je pre toga poskupelo polovinom aprila, kada je u proseku koštalo oko 2,18 KM po litri, a krajem januara je koštalo 1,91 KM po litru.

Razlog za poskupljenje goriva za više od 12 posto od januara do danas je primena novog Zakona o akcizama BiH.

Podsećamo, blokade puteva zbog poskupljenja goriva počele su u petak kada su na sat od 17.00 sati vozači organizovali proteste u više gradova u Srbiji. Protest je organizovan putem društvenih mreža, a blokada saobraćaja bilo je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu...

Protesti su organizovani jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takođe zahtevaju da cena gasa ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: