Velika prognoza za leto: Neće biti paklenih vrućina

Servis “Accu Weather“ objavio je veliku letnju prognozu za celu Evropu. Leto ove godine neće biti "pakleno" kako prognoziraju.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Gettyimages/Oli Scarff
Foto: Gettyimages/Oli Scarff

Tokom letnjih meseci u delovima zapadne i srednje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature prelaziće 32 stepena u Lionu, Milanu, Firenci, Frankfurtu i Berlinu.

Slična situacija, iako donekle blaža, očekuje se i na području Istre, prenosi “Indeks“.

Najekstremnije vrućine dovešće do temperature od 38 stepeni na jugu Francuske i severu Italije.

I dok će delove srednje i zapadne Evrope poharati samo mestimično jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja sa grmljavinom tokom celog leta.

Kombinacija natprosečno visokih temperatura i vlažnosti vazduha koji će pristizati sa Mediterana dovešće do nevremena na području od istočne Poljske i Češke, pa sve do Belorusije.

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Vroclavu i Varšavi, te Minsku. Oluje će biti praćene vetrovima i poplavama, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u saobraćaju.

Veći deo Evrope može da očekuje veću sušu od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim nevremenom praćenim grmljavinom.

Područja Rima, Napulja, Tirane, Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu da izazovu poplave opasne po život, upozorava “Accu Weather“.

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obeležiće leto u Velikoj Britaniji, na severozapadu Francuske, Belgije i Holandije.

Talas vrućine mogao bi da pogodi jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

Suša će ovog leta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo vreme trebalo bi da se nastavi tokom većeg dela leta.

"Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama", upozorava Accu Weather. U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. Accu Weather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.

Iako će na području Španije i Portugala biti toplih dana, ovo će leto biti "normalnije" nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i natprosečna količina padavina, što bi trebalo da spreči pojavu velikih požara kojima smo svedočili proteklih godina.

Svet

strana 1 od 443 idi na stranu