Senat: Ivanka Popović jedini kandidat za rektora UB

Beograd -- Senat Univerziteta u Beogradu dao je profesorki dr Ivanki Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta podršku za kandidata za novog rektora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Odluku Senata treba da potvrdi Savet Univerziteta na sednici zakazanoj za 28. maj.

Njeni protivkandidati, prof. dr Miloš Nedeljković i prof. dr Aleksandar Lipkovski, nisu dobili potreban broj glasova za drugi krug glasanja.

Da bi kandidati prošli u naredni krug neophodno je bilo da dobiju podršku više od jedne trećine članova Senata, odnosno da dobiju najmanje 16 glasova.

Profesorka Popović, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, dobila je na današnjoj sednici Senata podršku 26 članova, dva glasa je dobio prof. Nedeljković i 15 glasova prof. Lipkovski.

Kandidati su prethodno dobili neophodnu podršku fakulteta i instituta i u tom prvom krugu fakulteti su mogli da daju podršku svim kandidatima, dok se na Senatu glasa tajno, samo za jednog kandidata.

Profesorka Popović nakon glasanja zahvalila se svim fakultetima i institutima koji su podržali njenu kandidaturu i rekla da će, ukoliko Savet podrži njenu kandidaturu, učiniti rad univerziteta transparentnijim i dinamičnijim.

"Prioriteti će biti transparentnost u radu, prespitivanje bolonjskog postupka i da napravimo dugorovčnu strategiju razvoja univerziteta", naglasila je ona.

Novi rektor i četiri prorektora koji budu izabrani na sednici Saveta, preuzimaju dužnost od 1. oktobra, a mandat im traje tri akademske godine.

strana 1 od 144 idi na stranu