Havajima prete "vatrene lopte", eksplozije i trovanje FOTO

Vulkan Kilauea na Havajima u erupciji je već sedam dana. Stručnjaci upozoravaju da može biti još gore i da Havajima prete „vatrene lopte“.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2018.

08:10

Havajima prete
Getty Images

Na putu lave do sada se našlo na desetine objekata, evakuacija stanovništva i dalje traje, a materijalna šteta je ogromna.

Međutim, to je ništa u odnosu na ono što bi moglo da se dogodi, upozoravaju havajske vlasti, ako lave stigne do geotermalne elektrane, koja je na putu lave. Ako te hemikalije dođu u kontakt sa lavom, izazvaće velike eksplozije, a „vatrene lopte“ mogle bi da ugroze radijus od nekoliko kilometara, preneo je Independent.
Getty Images
Vlasti su zato naredile hitno izmeštanje desetine hiljada galona iz elektrane, a formiran je i hitan krizni tim.

Istovremeno, geološki stručnjaci upozoravanju i da bi vrh vulkana Kilauea mogao u narednim danima ili mesecima da eksplodira i "katapultira" pepeo i komade stena, teške i po nekoliko tona, kilometrima u visinu.

Takođe, u tom slučaju pepeo i dim odleteli bi u vazduh i do 25 milja, zbog čega će u vazduh ući ogromna količina toksičnih materija koje mogu izazvati gušenje i trovanje stanovništva.
Getty Images
Zbog sedmodnevne erupcije vulkana Havaji su pod konstantnim zemljotresima.

Zbog katastrofe koja je zadesila njegovu zemlju, guverner Havaja Dejvid Ige zatražio je od predsednika SAD Donalda Trampa da proglasi stanje katastrofe na tom području.
Foto: Getty Images
Državni zvaničnici ocenjuju da će troškovi zaštite tamošnjeg stanonovništva u narednih 30 godina premašiti 2,9 miliona dolara, a mogu biti i mnogo veći ukoliko se ukaže potreba za evakuacijama većih razmera vazdušnim i morskim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: