"Netanjahu poznat po smešnim predstavama, propagandni šou"

Teheran -- Iranski državni mediji podsmevaju se premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu zbog njegovih tvrdnji da je Teheran nekada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:


"Našli smo pola tone tajnih dokumenata, Iran lagao" FOT

Tramp o "pola tone tajnih papira": Bio sam 100 % u pravu

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je Netanjahu "poznat po smešnim predstavama", dok je poluzvanična novinska agencija Fars, za koju se veruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, odbacila govor izraelskog premijera kao "propagandni šou", preneo je AP.

Netanjahu je prethodno izjavio da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

On je to nazvao "velikim obaveštajnim dostignućem" i tvrdi da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Inače, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Netanijahu je danas, u televizijskom obraćanju, rekao da je Izrael nedavno otkrio 55.000 dokumenata i 183 kompakt-diskova sa informacijama iz iranskih "nuklearnih arhiva".

Govoreći na engleskom, možda imajući u vidu i međunarodnu javnost, izraelski premijer je rekao da je taj materijal pun okrivljujućih dokaza koji pokazuju da je iranski program, pod nazivom "Projekat Amad", imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja.

Američki predsednik Donald Tramp do 12. maja treba da donese odluku o tome da li će se povući iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, dok Netanijahu predvodi pozive Trampu da se povuče, napominje američka agencija.

strana 1 od 460 idi na stranu