Konfuzija posle napada – saopštenje, demanti i ćutanje

Najmanje 26 provladinih boraca, "najvećim delom" Iranaca, poginulo je u raketnom napadu na položaje sirijske vojske, koji je "verovatno" izveo Izrael.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 30.04.2018.

13:55

Konfuzija posle napada – saopštenje, demanti i ćutanje
Foto: Tanjug, AP

To je saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska državna agencija Sana prenela je nešto ranije da su "neprijateljski projektili" gađali "vojne položaje" u provincijama Hama i Alep, osudivši "agresiju" ali bez imenovanja odgovornih.

"Najmanje 26 boraca je ubijeno, od toga četiri Sirijca. Ostali su stranci, velikom većinom Iranci. Sudeći po načinu udara, verovatno se radi o izraelskom bombardovanju", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman i dodao da su gađana "skladišta raketa zemlja-zemlja".

Izraelski ministar saobraćaja Jizrael Kac rekao je za vojni radio da "nije upoznat s tim događajem".

Izrael retko potvrđuje svoje vojne operacije u Siriji, iako je od početka rata u toj zemlji izvodio vazdušne napade na više meta.

Izrael i Sirija su formalno i dalje u ratu, a odnosi su dodatno napeti jer su u Siriji aktivna tri neprijatelja Izraela - sama vlada u Damasku, Iran i libanski Hezbolah.

"Nećemo dozvoliti da se Iran utvrdi u Siriji, kakva god cena da bude", rekao je u aprilu izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman.

Sirijska vlada i Iran su 9. aprila optužili Izrael da je bombardovao vojnu bazu u centralnoj Siriji, kom prilikom je poginulo 14 ljudi.

Iranska poluzvanična agencija Tasnim objavila je da su neosnovani izveštaji o tome da je iranska baza u Siriji pogođena raketama, navodeći da nijedan Iranac nije ubijen u napadima izvršenim na nekoliko vojnih baza na ruralnim područjima Hame i Alepa, prenosi Rojters.

"Svi ovi izveštaji oko napada na iransku vojnu bazu u Siriji i mučeničkoj smrti više iranskih vojnih savetnika su neosnovani", kazao je neimenovani izvor Tasnimu.

Komandant šiitskih snaga koje se bore na strani sirijske vojske izjavio je prethodno televiziji "Al Majadin" da baza Fatemijun proiranskih šiitskih jedinica na obodu Alepa na severu Sirije nije bila meta noćašnjeg raketnog napada, preneo je TAS.

Navodi se da je neimenovani komandant rekao da "vojni objekat nije oštećen" i da "nema žrtava među osobljem".

Sirijska vojska saopštila je da su nekoliko vojnih baza u provincijama Hami i Alepu pogodile rakete u, kako je okarakterisala, novoj "neprijateljskoj agresiji", prenela je sirijska državna televizija, preneo je Rojters.

Iranska agencija Isna objavila je, citirajući strane izvore, da je u sinoćnjim raketnim napadima na severu Sirije ubijeno najmanje 40 ljudi i 60 osoba ranjeno, naglašavajući da je među žrtvama i 18 Iranaca, prenosi Ansa.

Navodi se da su prema tvrdnjama zvaničnih sirijskih medija rakete stigle iz britanskih i američkih baza u severnom delu Jordana i da je ispaljeno ukupno devet projektila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: