Amnesti internešenel pozdravio presudu Šešelju

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI) pozdravila je osuđujuću presudu Međunarodnog suda u Hagu lideru radikala Vojislavu Šešelju..

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2018.

20:38

Amnesti internešenel pozdravio presudu Šešelju
Foto: Gettyimages

AI je saopštila da ona donosi dugo čekanu pravdu za žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Žalbeno veće Mehanizma krivičnih sudova u Hagu preinačilo je prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju iz 2016. godine i osudilo ga danas na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine.

Direktor AI za Evropu Gauri van Gulik rekao je da "uprkos činjenici da je Apelaciono veće oslobodilo Šešelja krivice za druge ratne zločine, značajno je što je utvrdilo da je zaista bilo 'raširenog sistematskog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini'", prenosi Asošiejted pres.

Pravosnažnom presudom potvrđen je prvostepeni nalaz da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata s velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, ali je kao pogrešan poništen zaključak prvostepenog veća da u Hrvatskoj i BiH nije bilo sistematskih i raširenih napada srpskih snaga na muslimansko i hrvatsko stanovništvo.

"Sada je najvažnije da nacionalni sudovi povećaju napore da privedu pravdi preostale počinioce (zločina)", navodi AI.

Šešelj je kaznu već odslužio, jer je od 2003. do 2014. godine bio u pritvoru u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: