Svet 0

09.05.2024.

9:39

Iran pred fundamentalnom odlukom: Ne planiramo, ali ako nas napadnu...

Savetnik iranskog vrhovnog liedra Kamala Harazija saopštio je da će Iran možda morati da promeni svoju doktrinu o nuklearnom oružju, ukoliko mu Izrael zapreti.

Izvor: Jutarnji.hr

Iran pred fundamentalnom odlukom: Ne planiramo, ali ako nas napadnu...
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Podeli:

"Nismo planirali da napravimo nuklearnu bombu, ali ako opstanak Irana bude ugrožen, nećemo imati drugog izbora nego da promenimo našu vojnu doktrinu", rekao je Harazi, prenela je u četvrtak iranska Studentska mreža, dodajući da je Teheran to već stavio do znanja. imala je potencijal da napravi jedno oružje.

Iranski vrhovni lider Ali Hamnei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom (pravna odluka odnosno zakonska izjava u islamu) početkom 2000-ih, ponovivši svoj stav 2019. godine, kada je izjavio da je izgradnja i skladištenje nuklearnih bombi pogrešno, a da je njihova upotreba haram (verski zabranjena).

"Iako imamo nuklearnu tehnologiju, Iran je odlučno izbegava".

Ali 2021. godine tadašnji iranski ministar obaveštajnih službi rekao je da bi pritisak Zapada mogao da natera Teheran da radi na nuklearnom oružju

"U slučaju da cionistički režim (Izrael) napadne naša nuklearna postrojenja, više nećemo oklevati", dodao je Harazi.

U aprilu su Iran i Izrael dostigli najviši nivo u istoriji, a Teheran je direktno lansirao oko 300 projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za nepotvrđeni izraelski napad na kompleks iranske ambasade u Damasku koji je rezultirao žrtvama.

Iran je poslednjih godina razvijao svoja nuklearna postrojenja, tvrdeći da služe isključivo u civilne svrhe. Posle dugotrajnih pregovora zbog zabrinutosti da bi Teheran mogao da razvije nuklearno oružje, Iran je 2015. potpisao nuklearni sporazum koji drastično ograničava obogaćivanje uranijuma i ovlašćuje Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da sprovodi stroge inspekcije.

Sjedinjene Države su se od tada povukle iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, a Teheran je počeo da obogaćuje uranijum i približio se čistoći uranijuma za oružje, kao i ograničavanju inspekcija IAEA. Nedavno su bivši vodeći iranski političari nagovestili da je zemlja sada tehnički sposobna da razvije nuklearno oružje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: