Svet 0

09.05.2024.

9:39

Iran pred fundamentalnom odlukom: Ne planiramo, ali ako nas napadnu...

Savetnik iranskog vrhovnog liedra Kamala Harazija saopštio je da će Iran možda morati da promeni svoju doktrinu o nuklearnom oružju, ukoliko mu Izrael zapreti.

Izvor: Jutarnji.hr

Iran pred fundamentalnom odlukom: Ne planiramo, ali ako nas napadnu...
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Podeli:

"Nismo planirali da napravimo nuklearnu bombu, ali ako opstanak Irana bude ugrožen, nećemo imati drugog izbora nego da promenimo našu vojnu doktrinu", rekao je Harazi, prenela je u četvrtak iranska Studentska mreža, dodajući da je Teheran to već stavio do znanja. imala je potencijal da napravi jedno oružje.

Iranski vrhovni lider Ali Hamnei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom (pravna odluka odnosno zakonska izjava u islamu) početkom 2000-ih, ponovivši svoj stav 2019. godine, kada je izjavio da je izgradnja i skladištenje nuklearnih bombi pogrešno, a da je njihova upotreba haram (verski zabranjena).

"Iako imamo nuklearnu tehnologiju, Iran je odlučno izbegava".

Ali 2021. godine tadašnji iranski ministar obaveštajnih službi rekao je da bi pritisak Zapada mogao da natera Teheran da radi na nuklearnom oružju

"U slučaju da cionistički režim (Izrael) napadne naša nuklearna postrojenja, više nećemo oklevati", dodao je Harazi.

U aprilu su Iran i Izrael dostigli najviši nivo u istoriji, a Teheran je direktno lansirao oko 300 projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za nepotvrđeni izraelski napad na kompleks iranske ambasade u Damasku koji je rezultirao žrtvama.

Iran je poslednjih godina razvijao svoja nuklearna postrojenja, tvrdeći da služe isključivo u civilne svrhe. Posle dugotrajnih pregovora zbog zabrinutosti da bi Teheran mogao da razvije nuklearno oružje, Iran je 2015. potpisao nuklearni sporazum koji drastično ograničava obogaćivanje uranijuma i ovlašćuje Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da sprovodi stroge inspekcije.

Sjedinjene Države su se od tada povukle iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, a Teheran je počeo da obogaćuje uranijum i približio se čistoći uranijuma za oružje, kao i ograničavanju inspekcija IAEA. Nedavno su bivši vodeći iranski političari nagovestili da je zemlja sada tehnički sposobna da razvije nuklearno oružje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: