Duterte povlači Filipine iz Međunarodnog krivičnog suda

Manila -- Filipinski predsednik Rodrigo Duterte objavio je da Filipni povlače iiz osnivačkog ugovora Međunarodnog krivičnog suda.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Izjavljujem da Filipini povlače svoju ratifikaciju Rimskog statuta, što stupa na snagu odmah", rekao je filipinski predsednik u saopštenju.

Sud sa sedištem u Hagu objavio je početkom februara da je otvorena preliminarna istraga o Duterteovoj kampanji za suzbijanje droge, koja izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.

Duterte koji je izabran 2016. godine obećao je da će iskoreniti trgovinu drogom tako što će ubiti desetine hiljada prestupnika.

Hiljade osumnjičenih je stradalo tokom kampanje protiv droge koju je Duterte pokrenuo nakon što je postao predsednik u junu 2016, što je izazvalo kritike i pretnje krivičnim gonjenjem.

"Borba neće biti gotova dok oni koji posluju sa drogom ne shvate da moraju prestati jer su im opcije samo zatvor ili pakao", rekao je prošle godine Duterte.

Od kada je izabran, policija je ubila gotovo 4.000 osumnjičenih trgovaca drogom i osumnjičenih narkomana, prema zvaničnim podacima.

Aktivisti za odbranu ljudskih prava smatraju da te brojeve treba pomnožiti sa tri da bi se dobio pravi bilans mrtvih.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu