U sredu sa Vučićem, ko je Ves Mičel?

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel novi je čovek Vašingtona koji će se baviti, između ostalog, Rusijom i Srbijom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube

On je na toj poziciji u septembru prošle godine zamenio Viktoriju Nuland, a u sredu će se sastati u Beogradu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopštio Stejt department, Mičel će od 12. do 17. marta posetiti Beograd, Skoplje, Atinu i Nikoziju, a prva na redu je Priština, gde stiže danas.

Na tu poziciju Mičel je izabran u septembru po pojednostavljenoj proceduri, kako su mediji tada pisali. Iskustva u radu na pozicijama u državnoj administraciji nije imao, a poznat je po tvrdom stavu prema Rusiji.

Tokom predsedničke kampanje 2012. bio je u tranzicionom timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija.

Stručnjak za NATO i transatlantske odnose je 12 godina proveo u Centru za analizu evropske politike, čiji je suosnivač. Takođe, bio je u odborima nekoliko američkih i evropskih instituta, poput Instuta za geostrategiju “Zbignjev Bžežinski“, Slovačke atlantske komisije, Praškog centra za tranatlantske odnose...

Koautor je dve knjige o geopolitici, od kojih je najpoznatija “Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći“. Njegova treća knjiga biće objavljena ove godine.

"Zapad se posle završetka hladnog rata nadao da bi Rusija mogla da postane ogromna verzija Poljske sa liberalnim institucijama i demilitarizovanom spoljnom politikom, ali umesto toga imamo savremenu verziju Kartagine – nabusitu silu, namernu da vodi osvetničku spoljnu politiku čiji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moći", napisao je Mičel o Rusiji.

Diplomirao je na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu Džordžtaun, a doktorirao na univerzitetu Fraj u Berlinu.

Mičel će se u sredu sastati sa Vučićem, a tokom boravka u Beogradu razgovaraće i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i opozicionim liderima.

"Mičel će potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja članstva u Evropskoj uniji i aktivno podrži regionalnu stabilnost", kaže se u saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Tanjugu.

Dačić je za "Novosti" rekao da je vrlo bitan dolazak u Beograd pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i naveo da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije.

"Moramo da iskoristimo kontakte sa ljudima iz Trampove vlasti, jer je opšte poznato da nam administracija, koju je personifikovala dinastija Klinton, nije bila naklonjena", rekao je Dačić.

On kaže da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci bili pozitivni.

Da podsetimo, “Novosti“ su u nedelju pisale da su SAD pripremile specijalni “kosovski paket“ u četiri tačke koji će u biti predstavljen najpre predsedniku Vučiću u narednim nedeljama.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je povodom dolaska Mičela i “paketa zahteva“ za Prvu televiziju naveo da Srbija ima “svoj paket“, da će braniti svoju poziciju, re da nema potrebe da se poovo pregovara o nečemu što je već dogovoreno.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu