Vukosavljević i Muižnieks o slobodi medija

Beograd -- Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević razgovarao sa Komesarom Saveta Evrope za ljudska prava Nilsom Muižnieksom o slobodi medija.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja
Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja

Vukosavljević je izjavio da se to ministarstvo čvrsto i odlučno protivi svim vidovima ugrožavanja medjskih sloboda i ličnog integriteta predstavnika medija.

Kako se navodi u saopštenju, Vukosavljević je podvukao da je Ministarstvo kulture i informisanja oštro osudilo svaki napad na predstavnike medija i pokušaj ugrožavanja njihove bezbednosti.

Ministar je međutim napomenuo da to Ministarstvo nema nadležnosti kojima bi sprovodilo istražne i druge radnje, i da je to pitanje za druge državne organe, za koje takodje smatra da ulažu velike napore za rešavanje svih takvih slučajeva.

Vukosavljević je danas s delegacijom Saveta Evrope koju je predvodio komesar za ljudska prava Nils Muižnieks razgovarao o sprovođenju medijskih zakona, o bezbednosti novinara i izradi medijske strategije.

Ministar je preneo Muižnieksu i ostalim predstavnicima Saveta Evrope da je Ministarstvo kulture i informisanja "čvrsto na stanovištu poštovanja visokih demokratskih principa prema kojima nema zdravog i razvijenog društva bez slobodnih medija".

Vukosavljević je sagovornike obavesto o stanju na medijskoj sceni Srbije.

Jedna od tema je bio problem finansiranja dela medija po povlačenju države iz vlasništva u medijima.

Ministar je rekao da, iako je većina medija, osim javnih servisa, prepuštena tržištu, Ministarstvo kulture i informisanja svake godine raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata i tako pomaže finansiranje medija.

On je rekao da očekuje da će lokalne samouprave "pokazati dobru volju" i "uložiti napor" da izdvajanje za medijske konkurse koje raspisuju, budu bar jedan odsto budžeta opština i gradova.

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu